NOS Nieuws

'Langere Russische voedselboycot kan markt blijven raken'

Mocht Rusland de maatregelen tegen de Europese Unie verlengen, dan kan dat de Europese land- en tuinbouwbedrijven net zoals vorig jaar blijven treffen. "Door die voedselboycot kwam de markt sterk onder druk te staan. Rusland zou dat nu weer kunnen doen", zegt agrarisch econoom Frank Rijkers van ABN Amro.

Gisteren verlengde de EU de sancties tegen Rusland met een half jaar. Die sancties raken de Russische financiële, militaire en energiesector. Toen die sancties voor het eerst in het leven werden geroepen, reageerden de Russen daarop met een importstop van vooral voedselproducten. Europese land- en tuinbouwbedrijven werden hard geraakt.

Lagere prijzen

Door de boycot kunnen ook Nederlandse bedrijven minder spullen kwijt op de Russische markt. "Die producten moeten dan ergens anders heen. Met name voor verse producten is dat lastig, want die zijn maar beperkt houdbaar. Dat leidt tot lagere prijzen."

Maar een Russische voedselboycot biedt ook kansen, zegt Rijkers. "We zagen na de boycot dat de Europese export steeg. Onze producten vonden meer hun weg naar landen als China en de Verenigde Staten. Dat laatste heeft vooral te maken met een zwakke euro ten opzichte van de dollar."

De EU-sancties zelf kunnen wel gevolgen hebben voor Europese bedrijven. "Daardoor blijft het moeilijk voor Russische bedrijven om hier investeringen te doen. Daarmee zijn ook Europese bedrijven gemoeid, en dat zal dus een effect hebben."

Kwaliteit

Toch is het maar de vraag of de Russen de voedselboycot verlengen, denkt hij. "Bij de vorige boycot moesten de Russen noodgedwongen op zoek naar andere gebieden in de wereld om voedsel te importeren. Dat zorgde ook voor de nodige problemen. De kwaliteit van met name vlees uit Zuid-Amerika en groente en fruit uit Azië voldeed niet aan de wensen van de Russische consument. Zelfvoorzienend zijn ze ook niet, dus het is maar de vraag of ze dat zullen doen."

Rusland is volgens Rijkers wel bezig om zelfvoorzienend te worden. "Dat biedt nu wel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zo zijn er afgelopen jaar meer pootaardappelen naar Rusland gegaan. Die mochten namelijk wel geïmporteerd worden."

De Russen zijn druk bezig om te onderzoeken wat ze zelf kunnen produceren, en wat ze uit het buitenland moeten importeren, zegt hij. "Wat ze zelf kunnen maken, wordt aan de grens tegengehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl