Zo'n 1500 mensen houden een tomatengevecht op de Dam uit protest tegen de Russische boycot van Europees groente en fruit
NOS Nieuws

Rusland scherpt boycot aan

Rusland zegt dat Europese telers de boycot omzeilen door groente en fruit via Oekraïne naar Rusland te exporteren.

Volgens de Russische inspectie komen er te veel goederen binnen die geen etiket hebben. Dat zou erop wijzen dat de producten niet uit Oekraïne komen. Rusland stopte deze zomer de import van levensmiddelen uit de EU en andere Westerse landen.

Eerder al meldde het AD dat de Nederlandse telers van groente en fruit de boycot omzeilen door hun waren via Turkije naar Rusland te exporteren. Exporteurs zouden dat doen door hun producten in blanco kistjes en dozen naar Turkije te brengen. Van daar zouden ze met een sticker 'made in Turkey' naar Rusland gaan.

Gesjoemel

De boycot van Rusland is een reactie op de sancties die Europa en andere westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de bemoeienis met Oekraïne. Vorig jaar exporteerden Nederlandse telers nog voor 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. De prijs van appels en peren in Nederland is inmiddels gehalveerd.

Een woordvoerder van de belangenvereniging van boeren en tuinders LTO zegt er geen zicht op te hebben of de boycot omzeild wordt. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt het niet te weten: "Wij controleren de etiketten vanwege de voedselveiligheid. Als die er niet op zitten, betekent dat niet direct dat de boycot wordt omzeild."

De afgelopen maanden is de voedsel- en warenautoriteit vier gevallen tegengekomen waarin sprake was van gesjoemel met etiketten. "Dat aantal is de afgelopen tijd niet toegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl