NOS NieuwsAangepast

"Telers omzeilen Russische boycot"

Nederlandse telers van groente en fruit omzeilen de Russische boycot door hun waren via Turkije naar Rusland te exporteren, meldt het Algemeen Dagblad. De boycot van Moskou geldt niet voor Turkije, omdat dat land niet bij de Europese Unie hoort.

Exporteurs brengen volgens het AD de Nederlandse producten in blanco kistjes en dozen naar Turkije. Van daaruit worden ze, voorzien van de sticker 'Made in Turkey', naar Rusland getransporteerd.

Een grote firma uit het Westland zegt tegen de krant dat er de laatste tijd "heel veel meer" dozen zonder etiketten worden verkocht.

Sancties

Rusland stopte in augustus de import van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen in reactie op de sancties vanwege de Russische bemoeienis met Oekraïne. Vorig jaar exporteerde Nederlandse telers nog voor 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland.

Inmiddels is de prijs van appels en peren in Nederland gehalveerd.

Inspecties

Gesjoemel met etiketten is streng verboden, omdat de herkomst van producten altijd te achterhalen moet zijn. Economische Zaken heeft de controle opgevoerd sinds Rusland de handelsmaatregelen afkondigde.

Daarbij zijn inspecteurs op "vermoedens van fraude" gestuit, zegt een van hen in het AD. Bedrijven die worden gesnapt, riskeren een boete en inbeslagname van hun lading.

Een woordvoerder van LTO, de belangenvereniging van boeren en tuinders, verklaart dat de mogelijke fraude door telers hem "compleet onbekend" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl