De toeristenbranche heeft het nu al lastig in Griekenland
NOS Nieuws

'De btw-verhoging is een cruciale kwestie voor ons'

De toeristische branche in Griekenland is er niet gerust op. Er wordt gevreesd voor een btw-verhoging, die mogelijk deel uitmaakt van de bezuinigingsmaatregelen van premier Tsipras om tegemoet te komen aan de Europese Unie.

"Dat zou dramatisch zijn", zegt een restauranthouder op Aegina, een klein eilandje voor de kust van Athene. "De btw-verhoging is een cruciale kwestie voor ons."

Concurreren

Een btw-verhoging levert de schatkist bijna 70 miljoen euro per jaar op, blijkt uit onderzoek in opdracht van Griekse hoteleigenaars. Maar omdat toeristen vanwege de btw-verhoging wegblijven, zou de sector 3 miljard euro mislopen.

"In Malta hebben ze 8 procent, in Italië en Spanje 10 procent. Hoe gaan we daar mee concurreren", vraagt een hoteleigenaar op Aegina zich af.

Hij zegt dat er dit jaar al veel minder klanten komen dan vorig jaar. Veel Grieken hebben geen geld meer en de buitenlanders zijn bang geworden. "Ik krijg berichtjes van mijn klanten. Ze zijn bang en vragen of ze geld kunnen pinnen en of ze met de creditcard kunnen betalen."

Grieken bang voor btw-verhoging

De Griekse regering wil nog wel vasthouden aan drie btw-onderdelen met een laag tarief van 6 procent, zo zou in de plannen staan die premier Tsipras afgelopen weekend stuurde naar bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Maar er zullen minder producten onder dat lage tarief vallen.

Pensioenleeftijd

Daarnaast zijn de Grieken waarschijnlijk bereid de pensioenleeftijd in 2025 te verhogen naar 67 en de vroegpensioenregeling te versoberen.

De vraag is of de Grieken hiermee voldoen aan de eisen die Europa stelt. De komende dagen zal de Europese Commissie dat uitrekenen. De verwachting is dat de ministers van Financiën van de eurolanden later deze week weer bij elkaar komen om knopen door te hakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl