Rook in het Afghaanse parlement na de explosie
NOS Nieuws

Afghanistan, terug bij af?

De Taliban rukken op. Het parlementsgebouw in Kabul ligt onder vuur. Met de ontvoering van een Nederlandse vrouw komt de politieke chaos in Afghanistan angstaanjagend dichtbij.

Dertien jaar geleden verdreven NAVO-troepen de Taliban uit Kabul. Maar sommigen vragen zich af hoe lang het nog duurt voordat de cirkel rond is, en er weer een Taliban-regering in de Afghaanse hoofdstad zetelt.

De veiligheidssituatie lijkt er slechter dan ooit. Vorig jaar kwamen 3700 burgers om bij het geweld, een record.

Die toename lijkt omgekeerd evenredig met de terugtrekking van NAVO-troepen. Op het hoogtepunt zaten er 100.000 Amerikaanse militairen; nu is dat nog geen tiende.

Leger

En dat heeft gevolgen. “Wat opvalt is dat er steeds meer Afghaanse militairen omkomen”, zegt correspondent Joeri Boom. “Veel meer dan ten tijde van de NAVO. Toen was er ook nog een goede luchtmacht, die is er nu niet meer. De Afghanen hebben gevechtshelikopters, maar die zijn lang niet zo effectief.”

De aanval op het parlement was in dat opzicht symbolisch: uitgerekend op de dag dat een nieuwe minister van Defensie zou worden geïnstalleerd. Correspondent Joeri Boom: “Afghanen konden live op tv zien hoe de minister van Defensie moest vluchten voor de Taliban".

Ongeveer de helft van Afghanistan staat onder controle van de Taliban. En dat gebied groeit: de Taliban hebben nu opnieuw een district in de strategisch gelegen provincie Kunduz ingelijfd. “Dat is een strategisch gelegen grensprovincie, waarlangs veel goederen Afghanistan binnenkomen”, zegt Boom.

Pakistan

Toch is er volgens sommigen ook positief nieuws.

Zij wijzen op de nieuwe regering die afgelopen september aantrad. Deze regering van premier Ghani wil graag de relatie met Pakistan verbeteren. Pakistan is jarenlang de mentor geweest van de Taliban (voormalig premier Benazir Bhutto noemde ze “mijn kinderen”).

Waar de vorige regering van Hamid Karzai juist de banden met Pakistans aartsvijand India aanhaalde, probeert deze regering te kijken of ze via mentor Pakistan de Taliban aan de onderhandelingstafel kan krijgen. Dat zou kunnen leiden tot vrede met de Taliban in ruil voor meer autonomie voor die groepering.

Maar na vandaag rijst opnieuw de vraag of dit optimistische scenario ooit uitkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl