NOS Nieuws

Aanslag op Afghaans parlement in Kabul

Aanval op parlementsgebouw Afghanistan

In Kabul is een aanslag gepleegd op het Afghaanse parlement. Er waren verscheidene zware explosies en er werd geschoten. Volgens een politiechef was het een zelfmoordaanslag. Er zijn vijf mensen omgekomen, zeker dertig burgers raakten gewond.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gezegd dat er een vuurgevecht tussen terroristen en Afghaanse militairen heeft plaatsgevonden. Alle terroristen zijn neergeschoten.

Volgens de woordvoerder heeft de Taliban de aanslag gepleegd. "Dit soort acties kennen we van ze", vertelt NOS-correspondent Joeri Boom. "Deze aanslag werd al jaren verwacht."

Beelden van de aanslag op het Afghaanse parlement

Op het moment van de aanslag was het parlement bijeen om de aanstelling van een nieuwe minister van Defensie te bespreken. "Er was een enorme explosie die het gebouw deed trillen en waardoor de ramen sprongen", vertelt een van de parlementariërs, "maar nu zijn we veilig."

Volgens Boom heeft de Taliban gezegd dat zij de aanslag bewust pleegden op het moment dat de nieuwe minister van Defensie zou worden aangesteld.

Een Afghaanse televisieploeg was op het moment van de aanslag aan het filmen voor het gebouw, zij zagen de parlementariërs vluchten. Een aantal politici liep lichte verwondingen op door rondvliegend glas en puin.

Taliban

Vorige maand pleegde de Taliban een aanslag op een hotel in Kabul. Bij die aanval kwamen veertien mensen om, onder wie negen buitenlanders.

Diezelfde week pleegde een zelfmoordterrorist een aanslag op het vliegveld in de Afghaanse hoofdstad. Bij die aanval vielen drie doden en raakten tientallen mensen gewond. Ook die aanslag werd door de Taliban gepleegd.

"De Taliban worden steeds brutaler en het regeringsleger kan hen niet goed bestrijden", zegt Boom. "De vredesbesprekingen die nu aan de gang zijn, kunnen we eigenlijk niet serieus nemen. Op dit moment wordt er vooral gevochten in Afghanistan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl