NOS Nieuws

Dader Graz is verwarde Oostenrijker

  • AFP
    Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag in Graz

De man die vanmiddag inreed op mensen in de Oostenrijkse plaats Graz is volgens de politie "een geestelijk verwarde eenling" met relatieproblemen. De man had eerder een straatverbod opgelegd gekregen vanwege huiselijk geweld.

De 26-jarige man heeft de Oostenrijkse nationaliteit, met een Bosnische achtergrond. Hij woont in Graz. Volgens de autoriteiten wijst niets erop dat de man religieuze of politieke motieven had voor zijn daad. Waarom hij wel besloot tot zijn dodenrit, wordt nu onderzocht.

Geschokt

De man reed bewust in op mensen in een drukke winkelstraat met veel terrassen. Daarna racete hij nog door een aantal andere straten in het centrum van Graz, waarbij hij ook ergens zijn auto stilzette en twee winkelende mensen met een mes aanviel.

Daarna stapte hij weer in en reed met hoge snelheid verder. In totaal zijn bij deze aanslag drie mensen om het leven gekomen en raakten 34 mensen gewond. Tien mensen zijn er slecht aan toe, één verkeert in levensgevaar.

Volgens correspondent Jeroen Wollaars is er geschokt gereageerd. "Dit komt hard aan in Oostenrijk. Verschillende activiteiten zoals tentoonstellingen en voetbalwedstrijden zijn afgelast."

Meerdere straten van de binnenstad van Graz zijn afgezet en het centrale plein is ontruimd. Ruim zestig ambulances en vier helikopters zijn ingezet. De lokale autoriteiten hebben een crisiscentrum ingericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl