Een ambulancemedewerker helpt een slachtoffer
NOS NieuwsAangepast

Aanslag op winkelend publiek in Oostenrijk

In de Oostenrijkse stad Graz zijn vanmiddag drie doden gevallen en 34 mensen gewond geraakt toen een man in een groene SUV met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. Nadat hij enkele mensen had geraakt, stapte hij uit en viel voorbijgangers aan met een mes. Tien gewonden zijn er slecht aan toe. Een verkeert in levensgevaar.

De politie heeft de dader overmeesterd. Het gaat om een geestelijk verwarde man, een eenling, maakten de autoriteiten tijdens een persconferentie bekend.

Oostenrijkse media melden dat het om een 26-jarige Oostenrijker gaat met een Bosnische achtergrond.

De dodelijke slachtoffers zijn onder anderen een 7-jarig kind en een vrouwelijke fietser. Hun lichamen liggen nog op straat en zijn bedekt.

  • AFP
    Een slachtoffer wordt bedekt met een wit laken
  • EPA
    De politie doet onderzoek op de plek van de aanslag
  • EPA
  • EPA
  • Bernhard Tropbär
    Ambulances ter plaatse in Graz
  • EPA
    De SUV waar de man in reed
  • Schmidt/derstandard
    Politieauto's in de buurt van de aanslag

Volgens een getuige reed de man met een snelheid van ruim 100 kilometer per uur op mensen in. Veel omstanders renden schreeuwend weg. "Ik zag een man en een kind op de grond liggen. Daarnaast lagen twee fietsers die eruitzagen alsof er een wals over hen heen was gereden."

Straten afgezet

Burgemeester Siegfried Nagl van Graz was bij het incident in de zuidelijke stad. Hij zag in de achteruitkijkspiegel van zijn Vespa wat er gebeurde: "De bestuurder is doelbewust tegen voorbijgangers aangereden. Ik heb zelf gezien hoe een vrouw omver werd gereden."

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar de plaats van het incident. Meerdere straten van de binnenstad zijn afgezet en het centrale plein wordt ontruimd. Ruim zestig ambulances en vier helikopters zijn ingezet. De lokale autoriteiten hebben een crisiscentrum ingericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl