Helle Thorning-Schmidt verlaat het stemhokje
NOS Nieuws

Nek-aan-nekrace tussen links en rechts bij Deense verkiezingen

De Denen kiezen vandaag een nieuw parlement. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de sociaal-democraten van premier Helle Thorning-Schmidt en de liberale Venstre-partij van Lars Løkke Rasmussen.

Links en rechts kunnen volgens de peilingen allebei rekenen op ongeveer 50 procent van de stemmen.

Financiële schandalen

Lange tijd leek het premierschap van Helle Thorning-Schmidt uit te lopen op een mislukking. Dat Denemarken, in tegenstelling tot de omringende landen, maar niet wilde opkrabbelen uit de economische crisis werd haar zwaar aangerekend. Op het laatste moment lijken de kansen te keren voor de premier en de sociaal-democraten.

Thorning-Schmidt kreeg veel goodwill door haar optreden bij twee schietpartijen begin dit jaar in Kopenhagen. Daarnaast begon de economie eind vorig jaar aan te trekken.

Haar tegenstander Lars Løkke Rasmussen is ook al eens premier van Denemarken geweest, van 2009 tot 2011. Aan zijn naam kleven enkele financiële schandalen. Hij zou belastinggeld hebben gebruikt voor privé-uitgaven en Thorning-Schmidt legt daar graag de nadruk op.

Lars Løkke Rasmussen heeft gestemd

Het belangrijkste thema van de verkiezingen is het asielbeleid. Veel Denen vinden dat er te veel asielzoekers naar Denemarken komen, hoewel Denemarken volgens NOS-correspondent Rolien Creton al een zeer streng asielbeleid heeft.

In de verkiezingsprogramma's van zowel links als rechts staat dat de regels verder worden aangescherpt. Rasmussen heeft zijn kiezers beloofd dat hij het zomerreces daarvoor zal gebruiken als hij de nieuwe premier van Denemarken wordt.

Bijstandsuitkering

Ook de Deense verzorgingsstaat is een belangrijk verkiezingsthema. Moet er worden geïnvesteerd in de overheidssector nu de economie begint aan te trekken of moeten er belastingverlagingen komen? Daarin staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar. De liberalen willen de staatsuitgaven bevriezen en de belastingen verlagen, terwijl de sociaal-democraten juist meer willen uitgeven aan de verzorgingsstaat.

Een heet hangijzer is volgens Rolien Creton de bijstandsuitkering. De centrale vraag daarbij is of het in Denemarken wel loont om te werken. Volgens Rasmussen is er te weinig verschil tussen een uitkering en het minimumloon. Hij wil de bijstandsuitkering verlagen.

On-Deens

De verkiezingscampagne was volgens Creton "erg on-Deens". Tijdens televisiedebatten vlogen Thorning-Schmidt en Rasmussen elkaar voortdurend in de haren en lieten elkaar niet uitpraten. "De kijker werd er niet veel wijzer van."

De stembureaus sluiten om acht uur vanavond. Creton verwacht dat het daarna nog wel een tijd kan duren voor er enige duidelijkheid is over de winnaar omdat het verschil tussen de kandidaten zo klein is.

Thorning-Schmidt en Rasmussen voor aanvang van het laatste tv-debat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl