NOS Nieuws

Deense premier krijgt steun uit Europese landen

Premier Denemarken: hoge alarmfase voor het hele land

Premier Helle Thorning-Schmidt van Denemarken zegt dat Denemarken in opperste staat van paraatheid is na de terroristische aanslag in Kopenhagen.

Volgens haar is het een politiek gemotiveerde terreuraanslag, gericht tegen de Zweedse tekenaar Lars Vilks. Thorning-Schmidt bezocht aan het begin van de avond de plek van de aanslag.

Westergaard woedend

De Deense cartoonist Kurt Westergaard reageert geschokt op de aanslag op zijn Zweedse collega. Hij zegt dat hij woedend werd toen hij erover hoorde.

Westergaard wordt zelf bedreigd vanwege zijn Mohammed-cartoons. De 79-jarige Deen voelde zich na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs al extra bedreigd.

Schokkende aanval

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei bij RTL: "Dit is opnieuw een schokkende aanval op vrije burgers en het vrije woord. Mijn gedachten gaan uit naar de vrienden en familie van de slachtoffers".

De Franse president Hollande, die zelf vorig maand te maken had met de aanslag op Charlie Hebdo, veroordeelde de aanslag. Hij uitte zijn solidariteit met de premier Thorning-Schmidt en kondigde aan dat de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve zo gauw mogelijk naar Denemarken gaat voor overleg.

Premier Cameron van Groot-Brittannië zei dat zijn gedachten bij het Deense volk zijn. "Het vrije woord moet altijd beschermd worden", twitterde Cameron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl