Inger van Nes (links) met haar twee collega's
NOS Nieuws

'Geen verzekering, dus als zzp'er krijg ik helemaal niets'

"Ik heb nooit gedacht dat het mij zou overkomen en dat ik me daartegen moest verzekeren", zegt Inger van Nes (29). Ze kreeg tien maanden geleden een ernstig fietsongeluk en kan sindsdien niet meer werken, terwijl ze samen met twee andere zzp'ers een eigen bedrijf heeft.

Net als de helft van de zelfstandigen zonder personeel had Van Nes geen vangnet geregeld. "Ik heb er wel bij stilgestaan dat ik in theorie ziek kon worden, maar ik heb het nooit naar de praktijk gehaald. Dat kan ik mezelf achteraf best verwijten."

Ik krijg niks, kom rond van mijn spaargeld.

Inger van Nes

Bij het ongeluk liep Van Nes hersenletsel op, waardoor ze nu nog steeds moet revalideren. Doordat ze niet was verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, heeft ze al die tijd geen inkomsten. "Ik krijg niets. Ik kom rond van spaargeld dat ik voor heel andere doeleinden had bedoeld."

Zzp'er Inger van Nes kreeg een ongeluk, maar was niet verzekerd

Broodfonds

Ze zegt dat zij en haar collega's ergens wel wisten dat het iedereen kan overkomen, maar dat ze nooit echt de tijd hebben uitgetrokken om het daadwerkelijk te regelen. Ook instanties zoals de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst hadden hun er nooit over verteld. "Ik raad ze aan om mensen te wijzen op de gevaren van het zzp'er zijn, je komt er toch langs als beginnend ondernemer."

Het ondervangen van de gevaren hoeft zeker niet per se honderden euro's per maand te kosten, zegt Van Nes. Met vrienden en kennissen hebben haar collega's inmiddels een zogenoemd broodfonds opgericht. Daar legt iedereen elke maand een klein bedrag in en als iemand ziek wordt, krijgt die een uitkering.

'Werk betekende alles voor me, het was mijn identiteit'

Het systeem is veel goedkoper dan een reguliere verzekering en bovendien gebaseerd op vertrouwen, zegt Van Nes' collega Johannes van den Akker. "We kennen elkaar en we willen samen voor elkaar zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl