Zzp'ers aan het werk in Utrecht
NOS Nieuws

Helft zzp'ers zonder vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Bijna de helft van de zelfstandigen heeft zich op geen enkele manier beschermd tegen arbeidsongeschiktheid. Ze willen zich wel verzekeren maar vinden het simpelweg te duur, blijkt uit een grootschalig onderzoek (.pdf) dat zes brancheorganisaties voor zzp'ers hebben uitgevoerd.

Het overgrote deel van de zelfstandigen weet dat ze een risico lopen. Toch heeft slechts 30 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Verder heeft zo'n 20 procent zichzelf beschermd door een spaarpotje of andere inkomsten voor het geval ze arbeidsongeschikt worden.

Verplichten?

Een verplichte verzekering zien de meeste zelfstandigen (62 procent) niet zitten. Naast financiële argumenten worden ook principes genoemd. "Een ondernemer staat namelijk voor zijn eigen risico", zegt Josien van Breda-Hoekstra van FNV Zelfstandigen.

"De zzp'er heeft behoefte aan keuzemogelijkheden, een van bovenaf bedachte oplossing is daarom niet gewenst." De oplossing ligt volgens de zzp'ers bij de verzekeraars. "Meer dan 10 procent van de zelfstandigen komt niet eens in aanmerking om zich te verzekeren. Omdat ze te oud zijn, of vanwege vroegere ziektes."

Dat kan niet langer zo, zeggen de brancheorganisaties. Ze willen dat de verzekeraars meer verzekeringen voor zzp'ers aanbieden. "Er moeten meer verzekeringen komen tegen een lagere prijs", zegt Van Breda-Hoekstra. Als dat niet gebeurt dan ontstaan er voor een grote groep zelfstandigen problemen, waarschuwen de organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl