Jeroen Dijsselbloem en Luis de Guindos
NOS Nieuws

Duitsers steunen Dijsselbloem niet

Duitsland steunt Jeroen Dijsselbloem niet voor een tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Schäuble gezegd op een persconferentie in Berlijn.

Dijsselbloem heeft een tegenkandidaat: de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Die kreeg vorig jaar de steun van bondskanselier Angela Merkel, maar zij zweeg daarna over de kwestie. De Duitse steun leek de laatste weken weer richting Dijsselbloem te gaan, maar aan die onduidelijkheid is nu dus een eind gekomen.

"We hebben al vaker gezegd dat de minister van Financiën goed en nauw met Dijsselbloem samenwerkt en diens werk als Eurogroepvoorzitter waardeert. Desondanks zullen wij, wanneer het tot een stemming komt, De Guindos ondersteunen zoals Merkel ook heeft toegezegd", zei de woordvoerder. "Omdat wij van mening zijn dat de De Guindos een erg bekwame, professionele en goede voorzitter zou zijn."

Kansen Dijsselbloem

Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars valt het op dat Duitsland er steeds op hamert hoe goed de samenwerking met Dijsselbloem is. "Dat versterkt de indruk dat hun probleem met Dijsselbloem niet over hem en zijn werk gaat, maar puur politiek is."

Wat de steun van Duitsland voor De Guindos betekent voor de kansen van Dijsselbloem, is moeilijk in te schatten. "Misschien steunen ze de underdog om eens te verliezen, dat zou voor de positie van Duitsland niet eens heel gek zijn. Dan zien andere landen dat Duitsland niet alles bepaalt in Europa", zegt Wollaars.

Uitgesteld

Aan de andere kant zou de steun voor De Guindos ook een beloning kunnen zijn. Wollaars: "Het gaat ook om vertrouwen: Duitsland zegt vaker dat Spanje en Ierland heel hard hebben hervormd, in tegenstelling tot Griekenland. Je kan je voorstellen dat Duitsland met de steun voor De Guindos de steun voor het Spaanse beleid wil uitspreken."

De verkiezing van de voorzitter van de Eurogroep zou eigenlijk morgen zijn, maar is op verzoek van Dijsselbloem uitgesteld naar volgende maand. Bij de verkiezing hebben alle negentien eurolanden één stem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl