NOS Nieuws

Dijsselbloem wil verkiezing Eurogroepvoorzitter uitstellen

Minister Dijsselbloem wil de verkiezing van de voorzitter van de Eurogroep uitstellen. Via Twitter laat Dijsselbloem weten dat wat hem betreft de nieuwe voorzitter volgende maand wordt gekozen en niet morgen.

De ministers van Financiën van de Eurogroep komen morgen in Luxemburg bijeen om de Griekse schuldenkwestie te bespreken. Dijsselbloem zegt dat alle aandacht daar naar moet uitgaan. Ook wil hij niet in een discussie over procedures rond de verkiezing van de voorzitter verzanden.

Dijsselbloem is momenteel voorzitter van de Eurogroep en hij gaat op voor een nieuwe termijn. Er is een tegenkandidaat: de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos. Die pleitte eerder voor uitstel van de verkiezing, maar kreeg dat niet.

Merkel

Hij betichtte Dijsselbloem ervan om op slinkse wijze te proberen om opnieuw voorzitter te worden door de verkiezing morgen te houden, schreef de Volkskrant. Dijsselbloem is populair onder de ministers van Financiën en hij zou het morgen in kannen en kruiken willen hebben voordat de Europese regeringsleider volgende week bijeenkomen.

Want daar heeft De Guindos zijn hoop op gevestigd. De Spanjaard hoopt dat de regeringsleiders volgende week nog eens over de zaak praten. De minister kreeg vorig jaar de steun van bondskanselier Merkel en hij hoopt dat haar invloed beslissend is voor de keuze van de Eurogroepvoorzitter.

Dijsselbloem zei vandaag dat het uitstel ten dele te maken heeft met Griekenland, "waar iedereen nu mee bezig is". Nu de Spaanse regering vindt dat de verkiezing te snel gaat, heeft hij geen bezwaar tegen uitstel. "Het laatste wat ik wil is dat het gaat over procedures".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl