Vlnr: CDA-leider Buma, SP-leider Roemer, D66-leider Pechtold, CU-leider Slob
NOS Nieuws

Oppositie blijft bij openbaarheid belastingplannen

De fractievoorzitters van de oppositiepartijen blijven vinden dat het belastingakkoord van VVD en PvdA openbaar moet worden gemaakt. Zij overlegden op verzoek van SP-leider Roemer over de uitnodiging van het kabinet om mee te praten over een belastingherziening.

Morgenavond zijn de fractievoorzitters welkom op het ministerie van Financiën bij staatssecretaris Wiebes. Hoewel het kabinet de inhoud niet openbaar wil maken, gaan de meesten toch, maar Roemer blijft weg.

SP-leider Roemer na afloop van het oppositieoverleg op zijn kamer

"Ik wil dat de plannen openbaar worden en naar de Tweede Kamer worden gestuurd", zegt Roemer. "Ik kan niet zonder mandaat op een ministerie gaan onderhandelen over een plan dat niemand kent. En ik hoef niet naar het ministerie van Financiën om dat te gaan vertellen."

Achterkamertjes

"We hebben even onze verschillende posities besproken", zegt CDA-leider Buma. Hij gaat morgenavond wel naar het ministerie van Financiën, maar alleen om Wiebes te vertellen dat hij vindt dat de plannen niet in achterkamertjes besproken moeten worden.

ChristenUnie-leider Slob zei vorige week nog de uitnodiging van het kabinet naast zich neer te leggen als het overleg in het geheim moet. Maar hij gaat toch naar Wiebes morgen: "Ik ga er wel heen maar puur om mijn standpunt te verkondigen dat ik vind dat het openbaar moet." Dat geldt ook voor GroenLinks en 50Plus.

Minder stellig

De SGP is minder stellig. "Als er een oproep is 'oppositie aller landen verenigt u' dan komen wij natuurlijk ook", zegt SGP-leider Van der Staaij."Maar wat ik wil bereiken is zo weinig mogelijk gedoe over de procedure en zo veel mogelijk ruimte voor de inhoud."

SGP-leider Van der Staaij wil minder aandacht voor de procedure en meer voor de inhoud

Ook D66-leider Pechtold heeft aangegeven voor openbaarheid te zijn maar wel op de uitnodiging in te gaan.

PVV-leider Wilders was er niet bij op de kamer van Roemer en zal er ook morgenavond niet bij zijn op het ministerie van Financiën. "We hebben in Nederland eigenlijk geen oppositie meer. De anderen zouden hun moeder nog verkopen aan de duivel. Dat gaan wij niet doen. Dit kabinet moet opstappen."

Vooruitlopen

Staatssecretaris Wiebes weet inmiddels wie er morgen bij hem langskomen en wat hun boodschap ongeveer zal zijn. Maar hij wil daar nog niet op vooruitlopen. "De gesprekken moeten nog plaatsvinden. Ik ga morgen eerst goed luisteren."

VVD en PvdA werden het gisteren eens over een opzet van een belastingherziening. De oppositiepartijen eisten openbaarmaking van het akkoord. Premier Rutte denkt dat dat de onderhandelingen juist bemoeilijkt omdat de verschillende partijen er dan hun favoriete eigen stukjes uit gaan halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl