Vlnr: D66-leider Pechtold, PVV-leider Wilders, CDA-leider Buma
NOS Nieuws

Weinig animo bij oppositie voor belastingdeal

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben weinig zin om vertrouwelijk met het kabinet te gaan onderhandelen over een belastingherziening. De partijen, uitgezonderd het voormalige PVV-Kamerlid Van Vliet, eisten vandaag dat het kabinet de belastingplannen van VVD en PvdA openbaar maakt.

Premier Rutte wil dat niet, maar nodigt wel alle oppositiepartijen uit om "in de achterkamertjes" mee te praten. Hij zegt dat dat de enige manier is om een brede meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer te krijgen die de herziening steunen, maar die geheime gesprekken dreigen nu op niets uit te lopen.

ChristenUnie-leider Slob wil pas met het kabinet praten over eventuele steun voor een belastingherziening als de hoofdlijnen bekend worden gemaakt. "Anders leg ik de uitnodiging van het kabinet naast me neer."

Uit beleefdheid

Bij het CDA is er ook weinig animo. "Ik zal uit beleefdheid op de uitnodiging ingaan, maar ik ga er niet inhoudelijk over praten en onderhandelen", zegt CDA-leider Buma. Ook PVV en SP zijn uitgesproken over vertrouwelijke onderhandelingen. SP-leider Roemer: "Ik wil openheid, anders wordt het sowieso helemaal niks."

De SGP wil niet op voorhand zeggen of de partij wel of niet meedoet aan de onderhandelingen, maar hoopt wel dat het kabinet "voor rede vatbaar is". D66 is voorstander van het openbaar maken van de belastingherziening die VVD en PvdA voor ogen hebben, maar stelt dat niet als voorwaarde om met het kabinet te gaan praten. Zo denkt GroenLinks er ook over.

Volgens staatssecretaris Wiebes worden er nog wat "technische kwesties" uitgewerkt en gaan dan de komende weken de uitnodigingen aan de oppositiepartijen de deur uit. Dan is het dus de vraag of er voldoende partijen willen meepraten om een meerderheid in de Eerste Kamer te kunnen halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl