Drenkeling op Texel: hoe een journalist zijn identiteit achterhaalde
Het lichaam dat vorig jaar oktober aanspoelde op het strand bij De Koog op Texel is van een man van 22 uit Syrië. Hij was waarschijnlijk in het Franse Calais in het water gesprongen, in een poging Het Kanaal over te zwemmen. Het opmerkelijke nieuws werd vanmorgen bekend. De politie stelde de identiteit van de vluchteling na onderzoek vast; een Noorse journalist speelde daarbij een sleutelrol.
In februari van dit jaar spoelde het lichaam van een tweede man aan, in het Noorse plaatsje Farsund. De man droeg een vergelijkbaar surfpak als de aangespoelde man op Texel. Hiermee begint de zoektocht van de journalist Anders Fjellberg naar de identiteit van de mannen.
De politie weet op dat moment al dat er op 7 oktober twee van deze wetsuits verkocht zijn in een winkel in Calais. "Mijn intuïtie zei me dat dit een groter verhaal was dan simpelweg een kort nieuwsbericht." Fjellberg reist af naar een vluchtelingenkamp in Calais, het zogenoemde 'Jungle Camp'. "Een schrijnende plek. Ik sprak er met vluchtelingen, maar niemand kon ons helpen."
Hoe kan iemand zo wanhopig zijn om het kanaal naar Engeland over te willen zwemmen?
Fjellberg spreekt de vrouw die de pakken verkocht had. Maar ook dat gesprek geeft hem geen aanwijzing wie de mannen zijn. Hij lijkt op een dood spoor te zijn beland. Tot hij een bericht ontvangt over een man in Engeland, die al maanden op zoek is naar zijn Syrische neefje.
"De man had voor het laatst contact met zijn neef op 7 oktober. De jongen had hem gezegd dat hij Engeland kon zien vanaf het strand in Calais, en morgen zou proberen over te steken. Dit kon geen toeval zijn."
Fjellberg reist af naar Engeland. Daar ontmoet hij de ouders van de vermiste jongen. "De familie was wanhopig. In overleg met de politie nam ik DNA van de ouders mee terug. Dat leverde de uiteindelijke match op." De drenkeling is de 22-jarige Syriër Mouaz Al Balkhi.
'Niemand mag naamloos sterven'
Volgens journalist Fjellberg staat de zaak van Balkhi voor meer. "Ik heb willen laten zien dat vluchtelingen mensen als wij zijn. Dit voorbeeld laat de wanhopige situatie zien waar ze in zitten. Ook ben ik blij dat ik een overleden persoon zijn identiteit terug heb kunnen geven. Niemand mag naamloos sterven."
Het lichaam van Mouaz Al Balkhi ligt nu begraven op Texel. Volgens een woordvoerder van de politie moet de familie bepalen of ze hem daar willen laten liggen, of dat ze hem ergens naartoe willen laten brengen.
De identiteit van de man die begin dit jaar in Noorwegen aanspoelde en Fjellberg tot zijn onderzoek aanzette, is nog altijd onbekend. Waarschijnlijk was het een vriend van Mouaz.