NOS Nieuws

Coalitie is het nu definitief eens over hervorming belastingen

Coalitie eens over belastinghervormingen

De coalitiepartijen en het kabinet zijn het definitief eens over de herziening van het belastingstelsel. Na overleg op het ministerie van Financiën zei PvdA-leider Samsom dat het tijd is om de uitnodigingen te versturen aan de oppositiepartijen om verder te praten.

Bij het overleg waren behalve Samsom ook leden van het kabinet en VVD-fractievoorzitter Zijlstra aanwezig. Het nieuwe belastingstelsel moet eenvoudiger worden. Ook moet de belasting op arbeid omlaag, waardoor de werkgelegenheid moet gaan groeien.

Openheid

Over de precieze inhoud van de overeenkomst liet Samsom niets los. Veel oppositiepartijen willen in de openheid onderhandelen, maar daar voelt het kabinet niets voor.

Staatssecretaris Wiebes meldde vorige week al dat ze eruit waren, maar dat bleek later iets te voorbarig. Er moesten nog details worden uitonderhandeld en dat is nu gebeurd.

Om de belastingherziening daadwerkelijk voor elkaar te krijgen heeft het kabinet de steun nodig van oppositiepartijen. Niet alleen omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, maar ook omdat het kabinet graag een breed draagvlak wil voor een belastingstelsel dat vele jaren mee moet gaan.

Zowel Samsom als Zijlstra denkt dat de oppositiepartijen op de uitnodiging in zullen gaan. Zijlstra zei dat er in het voorstel al veel rekening is gehouden met wensen van de oppositie.

CDA-leider Buma zei in een eerste reactie dat hij vasthoudt aan zijn eis dat de overeenkomst eerst openbaar gemaakt moet worden. Als hij een uitnodiging ontvangt, zal hij wel komen, maar onderhandelen zal hij niet.

De ChristenUnie wil eerst een debat op hoofdlijnen over de plannen. Ook SP-leider Roemer wil dat het akkoord zo snel mogelijk openbaar gemaakt wordt en wordt besproken in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl