NOS Nieuws

'Terrorist Belmokhtar gedood door Amerikaanse luchtaanval in Libië'

Mister Marlboro waarschijnlijk gedood

In Libië zou de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar bij een Amerikaanse luchtaanval zijn gedood. Hij was onder meer het brein achter de aanval op een Algerijns gascomplex begin 2013. Daarbij werden honderden buitenlandse werknemers gegijzeld en kwamen tientallen mensen om het leven.

De dood van Belmokhtar wordt gemeld door de internationaal erkende Libische regering. Bij de aanval zou ook een aantal andere terroristen om het leven zijn gekomen. Het Pentagon heeft bevestigd dat Belmokhtar het doelwit was en zegt dat de aanval waarschijnlijk is geslaagd.

De Amerikanen zijn dat nog aan het controleren. Ze zeggen dat forensisch onderzoek moet uitwijzen dat Belmokhtar echt dood is.

Een Libiër die nauwe banden heeft met de terroristen spreekt tegen dat Belmokhtar dood is. "Hij heeft de luchtaanval overleefd, maar vier van zijn aanhangers zijn wel om het leven gekomen."

Voorzichtig

Het zou niet de eerste keer zijn dat Belmokhtars dood ten onrechte wordt gemeld. Zo claimde bijvoorbeeld het leger van Tsjaad in maart 2013 Belmokhtar te hebben gedood, maar daar ontstond toen meteen al twijfel over. Een paar maanden later zetten de Amerikanen een prijs van 5 miljoen dollar op het hoofd van de terrorist.

Surveillance

Het was de eerste Amerikaanse luchtaanval in Libië sinds de val van de Libische kolonel Kadhafi in 2011. Bronnen van de New York Times zeggen dat bij de aanval zeker één Amerikaans gevechtsvliegtuig was betrokken. Of er ook gebruik is gemaakt van drones is onduidelijk.

Volgens bronnen van de New York Times was de terrorist gevonden door Amerikaanse surveillancevliegtuigen. Het besluit voor de aanval is pas in de afgelopen dagen genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl