NOS Nieuws

'Helpster' ontsnapte moordenaars VS opgepakt

Helpster ontsnapte gevangenen ontkent betrokkenheid

In de VS is een gevangenismedewerkster gearresteerd, omdat zij geholpen zou hebben bij de ontsnapping van twee zware criminelen vorige week in de staat New York. De vrouw wordt beschuldigd van het naar binnen smokkelen van verboden spullen en het mogelijk maken van een misdrijf.

De 51-jarige Joyce Mitchell is arbeidstherapeut in de gevangenis van Dannemora, waar twee moordenaars op Hollywoodachtige wijze wisten te ontkomen. Meteen rees al het vermoeden dat iemand gereedschappen of apparatuur voor hen binnen had gesmokkeld. Zonder deze materialen hadden ze nooit de stalen wand aan de achterkant van hun cel kunnen doorboren.

Als de beschuldigingen waar zijn, kan Mitchell tot een gevangenisstraf van zeven jaar worden veroordeeld.

Relatie

Mitchell hield toezicht in de gevangeniswinkel waar één van de ontsnapte gevangenen, David Sweat, werkte. Er is ooit een onderzoek ingesteld naar de beschuldigingen dat zij een relatie met Sweat had, maar dat leverde onvoldoende bewijs op.

Gisteren schreef een plaatselijke krant al dat Mitchell de mannen geholpen had. Volgens de krant zou zij ook een vluchtauto besturen. Ze zou daarvan hebben afgezien omdat de spanning haar te groot werd. Op de dag van de ontsnapping meldde ze zich ziek met nervositeitsklachten.

  • Reuters
    Mitchell zou volgens de politie de gevangenen helpen ontsnappen
  • AFP
  • AFP
    Agenten doorzoeken de bosrijke omgeving van Dannemora

De zoektocht naar de twee is nog steeds aan de gang. 800 agenten, honden en helikopters doorzoeken een gebied met een straal van enkele kilometers rond de gevangenis. De politie heeft geen aanwijzingen dat ze dat bosrijke gebied verlaten hebben.

Het is er koud en regenachtig. "Als ze geen schuilplaats hebben gevonden, moet je aannemen dat ze koud, nat, moe en hongerig zijn", zegt een politieman. "Dat maakt deze mannen nog gevaarlijker en wanhopiger dan ze van zichzelf al zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl