NOS Nieuws

Klopjacht op moordenaars in VS na klassieke ontsnapping

Gouverneur Cuomo bezoekt gevangenis

In Dannemora, in de Amerikaanse staat New York, is een klopjacht gaande op twee ontsnapte gevangenen uit de zwaarbeveiligde Clinton State Prison. 200 agenten en militairen zijn bij de zoekactie betrokken.

De gedetineerden, Richard Matt (48) en David Sweat (34), zijn levensgevaarlijk. Matt is veroordeeld tot 25 jaar cel voor drie moorden, drie ontvoeringen en twee overvallen. Sweat zit een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de moord op een politieman.

Gangenstelsel

Matt en Sweat hadden een cel naast elkaar. Ze boorden een gat in de stalen muur aan de achterzijde van hun cel en konden zo door een intern gangenstelsel van het cellencomplex kruipen. Uiteindelijk kwamen ze door het riool via een putdeksel op straat naar buiten.

  • Governor Andrew Cuomo Flickr
    Op een persconferentie worden foto's getoond van de verdachten
  • Governor Andrew Cuomo / Flickr
    De gevangenen wisten een gat te maken in de muur van hun cel
  • Governor Andrew Cuomo / Flickr
    Daarmee kregen ze toegang tot een intern gangenstelsel
  • GOVERNOR ANDREW CUOMO/FLICKR
    Uiteindelijk kwamen ze via deze rioolbuis de gevangenis uit
  • GOVERNOR ANDREW CUOMO/FLICKR
    Het ontsnapte duo liet een briefje achter

Om te verhullen dat ze waren ontsnapt, legden de mannen kleding en spullen op het bed. Zo leek het voor de cipiers alsof ze in bed lagen te slapen. Pas toen 's ochtends de gevangenen zich bij hun cel moesten opstellen voor het dagelijkse appèl werd ontdekt dat ze weg waren.

Op een rioolbuis waarlangs zij ontsnapten liet het duo een briefje achter met de tekst 'Have a Nice Day'.

Geraffineerd

Volgens de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, is het voor het eerst in het 150-jarige bestaan van de Clinton State Prison dat het gevangenen is gelukt te ontsnappen.

Waarmee de mannen de gaten hebben kunnen boren en hoe ze wisten dat er een gangenstelsel achter hun cel was, is niet duidelijk. Gouverneur Cuomo denkt dat klusjesmannen mogelijk gereedschap hebben laten liggen in het gebouw. Hij noemt de uitbraak buitengewoon geraffineerd.

Zoektocht

De omgeving van Dannemora is afgegrendeld en alle auto's die het gebied in- en uitgaan worden doorzocht door militairen. Ook in de bossen rond het stadje wordt gezocht. Bij de zoektocht worden honden en helikopters ingezet.

De politie vraagt iedereen naar de mannen uit te kijken, maar waarschuwt met klem ze niet zelf te benaderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl