Het hoofdkantoor van DUO in Groningen
NOS Nieuws

DUO zet 19 payrollers alsnog op straat

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

Van de 49 payroll-medewerkers bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komen er 30 in vaste dienst. Dat heeft directeur-generaal Kerstens de medewerkers vanmiddag laten weten. De overige 19 moeten weg.

De 49 personeelsleden - in eerdere DUO-documenten was sprake van 55 arbeidsplaatsen - hadden eerder te horen gekregen dat zij allen zouden worden ontslagen. Dat was in strijd met het beleid van minister Asscher van Sociale Zaken, die vorig jaar had beloofd dat de Rijksoverheid payrollers in dienst neemt als die al lange tijd structureel werk doen.

Na publicaties van de NOS over deze gang van zaken begin mei nam Asscher contact op met zijn collega Bussemaker van Onderwijs, die DUO aanstuurt. Zij zegde toe dat de payrollers toch mochten blijven. Voorwaarde was dat er inderdaad sprake is van structureel werk.

'Pijnlijk'

Voor de payroll-medewerkers van DUO brak daarna een spannende maand aan, omdat de leiding de tijd nam om te beslissen wat precies als structureel werk wordt beschouwd en wat niet. Die duidelijkheid is er nu: de payrollers hebben alleen recht op een vaste baan bij de dienst als vaststaat dat hun huidige functie niet voor 1 januari 2018 wordt wegbezuinigd. 19 mensen voldoen niet aan dat criterium en verliezen hun baan.

"Ik ben er kapot van", reageert een van die medewerkers geëmotioneerd. "Heel pijnlijk om na 8,5 jaar buiten te worden gezet. Iedere keer wordt er iets in de politiek gezegd dat je hoop geeft en dan word je vervolgens weer door DUO neergesabeld."

DUO en het payrollbedrijf beloven de werknemers die hun baan verliezen wel een "maximale inspanning" om ze aan ander werk te helpen.

Constructies

Bij payrolling zijn werknemers niet in dienst van een organisatie. Zij werken voor een payrollbedrijf, dat de administratie voor zijn rekening neemt. Personeelsleden hebben daarom niet dezelfde rechten als collega's in vaste dienst.

Asscher wil bij het Rijk af van dit soort constructies, die zijn bedoeld "om mensen goedkoop te houden", zei hij in mei 2014. "Ze komen gewoon in dienst, ze horen erbij."

Met minister Blok van Binnenlandse Zaken schreef hij een zogenoemde circulaire waarin werd aangekondigd dat de rijksoverheid vanaf 1 mei 2016 geen payrollers meer mag hebben. Voor sommige overheidsdiensten is dat echter aanleiding geweest om mensen buiten de deur te zetten die al zeven of acht jaar op een bepaalde post zitten.

Gemeenten

Volgens recente cijfers werkt ook 85 procent van de gemeenten met payrollers. Asscher vindt dat een ongewenste ontwikkeling, zei hij tegen de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl