NOS Nieuws

DUO negeert nieuwe richtlijn en stuurt payrollers weg

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

DUO negeert nieuwe richtlijn en stuurt payrollers weg

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wil van 55 mensen af die al jaren als een soort uitzendkracht voor de dienst werken.

Het 'ontslag' van deze mensen is in strijd met kabinetsbeleid. Minister Asscher wil af van dit soort constructies die zijn bedoeld "om mensen goedkoop te houden", zei hij een jaar geleden. "Zij komen gewoon in dienst, ze horen erbij."

Asscher en zijn collega Blok bepaalden in een zogenoemde circulaire dat de Rijksoverheid uiterlijk 1 mei 2016 geen zogenoemde payrollers meer in dienst mag hebben. Dat zijn mensen die vaak jarenlang werken voor een organisatie, maar om kosten te besparen officieel in dienst zijn van een payrollbedrijf, dat de administratie voor zijn rekening neemt.

Goedkoop

DUO, de uitvoeringsinstantie van de Rijksoverheid voor het onderwijs, kiest echter een andere route dan die Asscher voor ogen had. Daar wordt het dienstverband van de payrollers eind dit jaar niet verlengd. Ze worden naar eigen zeggen in verschillende gevallen vervangen door uitzendkrachten.

Hetzelfde dreigde al enkele jaren geleden te gebeuren bij een andere overheidsorganisatie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), hoewel daar onder druk van de vakbonden uiteindelijk ongeveer een derde van de payrollers alsnog in dienst is gekomen.

Juist de Rijksoverheid zou hier het goede voorbeeld moeten geven", reageert arbeidsrechtdeskundige Johan Zwemmer van de Universiteit van Amsterdam, die FNV Bondgenoten adviseert op dit punt.

"Dat de minister nu heeft besloten het gebruik van payrolling af te bouwen, lijkt op deze manier symboolpolitiek. De meeste payrollers worden ontslagen, terwijl ze structureel werk deden."

"Knokken"

"Dit is naar, ik werk al zeven jaar fulltime bij DUO, maar word nu werkloos", zegt David Krijgsman, een van de payrollers. "En de nieuwe banen liggen bepaald niet voor het oprapen. Als er geen werk meer was, dan zou ik mij er bij neerleggen. Maar ik weet gewoon dat dat niet het geval is. Er is inmiddels een vacature voor mijn functie."

Vakorganisatie VCPS probeert een oplossing te vinden voor deze groep. "We zijn aan het knokken", zegt vice-voorzitter Hans Wiekens, die zelf ook bij DUO werkt. "De ambtelijke top van het ministerie van Onderwijs kijkt momenteel naar het probleem. We kunnen niet zonder deze mensen. Ze doen allemaal structureel werk. Maar ik heb er een hard hoofd in, want het ministerie heeft ook te maken met een bezuinigingsoperatie."

In maart van dit jaar werkten er nog 604 mensen op payroll-basis bij de Rijksoverheid. Het gaat om ministeries, uitvoerende diensten, inspecties en Hoge Colleges van Staat. Op 1 januari waren dat er ruim honderd meer.

Reactie DUO

In een reactie zegt DUO zich aan de regel te houden dat er per 2016 geen payrollers meer in dienst mogen zijn. De dienst verwacht dat een deel van de groep in vaste dienst kan komen. Hoe groot dat deel is, is nog niet duidelijk.

Maar uit een toelichting van een DUO-woordvoerder blijkt dat dat vaste dienstverband voor de payrollers er alleen komt als er binnen de gehele Rijksoverheid niemand anders te vinden is voor een vacature.
Meer informatie? Mail Josephine.Truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl