Slachtoffer liquidatie is crimineel Lucas Boom
De man die vanmiddag in Zaandam op straat werd geliquideerd was Lucas Boom. Boom was een Amsterdamse beroepscrimineel, uit de omgeving van Willem Holleeder, waarmee hij volgens NOS-justitieredacteur Robert Bas veelvuldig contact had.
Volgens Bas werd hij ook wel aangeduid als 'de geweldsman' omdat hij volgens bronnen in het criminele milieu achter verschillende liquidaties zou zitten.
Zo zou hij de man zijn geweest die ruim vier jaar geleden op klaarlichte dag in Amsterdam crimineel Stanley Hillis doodschoot.
Brisban en Akgün
Ook liquideerde Boom eind 2012 Patrick Brisban, zeggen deze bronnen. Dat gebeurde vroeg in de ochtend vlak voor het huis van cocaïnedealer Brisban, in Diemen.
Boom was nauw bevriend met Ali Akgün, een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces. Akgün werd in december doodgeschoten in Istanbul.
Cocaïne
Boom werd vorig jaar nog veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor het binnenhalen van 128 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. Het hoger beroep van die zaak loopt nog en daarom was hij nog op vrije voeten.
Ook wordt hij in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etou's Belserang, de president van de Amsterdamse afdeling van motorclub Satudarah. De zaak tegen Boom werd in maart geseponeerd omdat er te weinig bewijs was.
Boom zelf heeft de cocaïnehandel via de Antwerpse haven en zijn betrokkenheid bij de liquidatiepoging altijd ontkend.
Advocaat
Volgens Booms advocaat Gerald Roethof waren er geen aanwijzingen dat zijn cliënt gevaar liep. "Hij tufte vrijelijk rond op zijn scooter in Amsterdam. Ik heb hem deze week nog gezien en gesproken en hij was hartstikke vrolijk, zoals hij meestal is. Het was een joviale man."
Roethof had een goed contact met Boom en zegt dat er een persoonlijke klik was. Hij heeft geen enkel idee uit welke hoek de aanslag komt. Daar wil hij ook absoluut niet over speculeren.
Wel zegt hij dat Boom niet blij was met de aanhouding voor de liquidatiepoging op Belserang. "Hij begreep niet dat hij op de manier in verband werd gebracht met de zaak, hij vond dat gevaarlijk. Hij zei daarbij: je zou maar een paar gekken hebben die denken dat dit kan kloppen, dan heb je een probleem."
Nieuwe tendens
Zijn advocaat vindt ook dat justitie voorzichtiger moet zijn met het aanhouden van verdachten in dit soort zaken en het geven ruchtbaarheid daaraan. Het zou "gevaarzettend" kunnen zijn. "Je hebt al een hele behoorlijke lijst van mensen in Amsterdam die de afgelopen twee à drie jaar als verdachte zijn aangemerkt door het OM, maar werden vrijgelaten door de rechtbank en daarna om het leven zijn gebracht. Dat is echt al een behoorlijke lijst."
De aanslag op zijn cliënt noemt hij een onbeschofte en respectloze daad. "Op deze manier, zo veel kogels, zo veel bruut geweld, bij een school, geen respect voor anderen, dat is helaas een nieuwe tendens."