Het gekapseisde cruiseschip werd hier omhoog gehesen
NOS Nieuws

Chinees cruiseschip rechtop gezet in rivier

Het gekapseisde cruiseschip in de Chinese Jangtse-rivier staat weer rechtop. De hoop is dat reddingswerkers zo meer slachtoffers van de ramp kunnen vinden. Ze proberen later vandaag het schip binnen te gaan. Nog altijd worden meer dan 360 mensen vermist. 97 lichamen zijn al geborgen.

Dinsdag kapseisde de Dongfangzhixing met 456 mensen aan boord. Slechts veertien mensen overleefden de ramp. Er waren vooral ouderen aan boord, die een cruise maakten.

De kapitein van het schip overleefde de ramp en zit vast. Hij heeft in een interview met het staatspersbureau Xinhua gezegd dat de zware storm van dinsdag de oorzaak is van het ongeluk. "Ik probeerde het schip nog te draaien, zodat de wind er minder grip op zou hebben, maar dat lukte niet", zegt hij. Volgens een technicus van de rederij, die ook aan boord was, liep door de storm water het schip in en viel toen de verlichting uit.

Noodweg

Vlak na de ramp werd een drie kilometer lange noodweg aangelegd waardoor hulpverleners makkelijker bij de rampplek kunnen komen. Het zoeken naar overlevenden is al gestopt; het doel is nu zo veel mogelijk slachtoffers uit het water halen.

Volgens het ministerie van Transport wordt geprobeerd het schip uit het water te tillen met behulp van twee grote kranen. Netten onder de boot zouden dan stoffelijke resten moeten 'opvangen'. Van familieleden van de slachtoffers is bloed afgenomen, zodat de doden snel kunnen worden geïdentificeerd.

Het cruiseschip sloeg dinsdagavond om. Meer dan 200 duikers zijn sinds die tijd bezig om slachtoffers te bergen.

'Reddingsoperatie verloopt traag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl