NOS Nieuws

Nieuwe 'regiekamer' tegen chaos op Utrecht CS

'Het was hard nodig dat deze plek kwam'

ProRail heeft in Utrecht een nieuwe verkeersleidingspost geopend. Door het nieuwe gebouw moet het treinverkeer bij het drukste knooppunt van Nederland minder vertraging oplopen.

Vanuit de verkeersleidingspost regisseren de treindienstleiders al het treinverkeer in en rondom Utrecht. Het nieuwe gebouw maakt deel uit van de grootschalige verbouwing van het stationsgebied in Utrecht. De post is verhuisd naar de Cartesius-driehoek en ligt nu buiten het ontruimingsgebied van Utrecht Centraal.

"Het idee is dat deze verkeersleidingspost betrouwbaarder is", vertelt een woordvoerder van ProRail. "Als er iets gebeurt, dan kunnen we dat sneller oplossen."

Veel kritiek

In 2010 lag het treinverkeer in en rondom Utrecht helemaal stil door een brand in de oude verkeersleidingspost. Daardoor strandden tienduizenden reizigers op Utrecht CS en was er ook de dag na het incident geen treinverkeer mogelijk.

De chaos na de brand in de oude verkeersleidingspost kwam ProRail op veel kritiek te staan. Een aantal politici wilde destijds zelfs dat het spoorwegbedrijf werd opgeheven en in een nieuw bedrijf zou worden ondergebracht.

De nieuwe verkeersleidingspost bij station Utrecht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl