NOS NieuwsAangepast

Schultz gaat praten met ProRail

Minister Schultz van Haegen wil dat er snel een oplossing komt voor de problemen bij ProRail. Afgelopen vrijdag en zaterdag vielen veel treinen uit in de Randstad na een brand in Utrecht. De Tweede Kamer vindt dat er moet worden ingegrepen, maar is niet eensgezind over de manier waarop.

De VVD vindt dat de directie en de Raad van Commissarissen moeten opstappen, omdat die er een rotzooi van hebben gemaakt. De ChristenUnie pleit ervoor ProRail op te heffen en bij Rijkswaterstaat onder te brengen. Andere partijen vragen zich af of een nieuwe reorganisatie de problemen oplost.

Schultz wil niet vooruitlopen op maatregelen, maar volgens haar moet de reiziger centraal staan. Ook zij is ontevreden over de gang van zaken dit weekend.

Rijksinfrabeheerder

ChristenUnie-Kamerlid Slob vindt dat de overheid zich weer nadrukkelijker met het beheer van het spoor moet bemoeien. Ook moet de de railbouw en de aansturing van treinen en wissels worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, samen met Rijkswaterstaat, vindt Slob.

"Het is goed als die twee samensmelten in een rijksinfrabeheerder, die we directer kunnen aansturen, die transparanter is en waarmee sneller gewerkt kan worden."

Volgens Slob zijn de problemen van vrijdag bij Utrecht het zoveelste bewijs dat ProRail niet goed werkt. "Maar er was bij ons al langer onvrede over de ondoorzichtige wijze waarop ProRail functioneert: op een te grote afstand en het is soms onduidelijk wat er met de vele miljoenen gebeurt die zij beheren."

Beter, sneller, goedkoper

Een nieuw bedrijf betekent volgens het Kamerlid het einde van ProRail zoals het nu bestaat, "want het werkt wat ons betreft niet op deze manier", stelt Slob vast.

"We denken dat het beter, sneller en mogelijkerwijs goedkoper kan. Dat laatste zal natuurlijk moeten blijken, maar ik vond het nu wel nodig om deze discussie los te maken."

Rotzooi

Charlie Aptroot / ANP

Regeringspartij VVD wil het voorstel van ChristenUnie in overweging nemen, maar wil intussen de top van ProRail vervangen.

"Voor ons is de maat vol: wij willen zo niet doorgaan met ProRail", zei VVD-woordvoerder Charlie Aptroot vanmiddag bits in het Radio 1 Journaal.

"ProRail is een overheidsbedrijf dat een paar miljard per jaar krijg om ervoor te zorgen dat het spoor goed wordt onderhouden." Maar door foute beslissingen maken ze er volgens Aptroot "elke keer een rotzooi van".

Nieuw management

"Ik denk dat een goede directie en een goede raad van commissarissen het voor hetzelfde geld, of zelfs voor minder, beter kan", meent de VVD'er.

En dat nieuwe management kan dan volgens Aptroot eventueel later ondergebracht worden onder Rijkswaterstaat, zoals de ChristenUnie voorstelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl