Sociale huurwoningen in Gouda
NOS Nieuws

Blok: aandacht corporaties voor huurprijs is positief

Minister Blok (Wonen) zegt dat hij met belangstelling kennis heeft genomen van het akkoord dat de huurders en verhuurdersverenigingen gesloten hebben. De minister vindt het positief dat er bij de woningcorporaties aandacht is voor betaalbaarheid van huurwoningen.

De koepel van woningcorporaties Aedes en de Woonbond, die voor huurders opkomt, hebben afgesproken dat de jaarlijkse huurverhoging moet worden beperkt en dat de huurprijs gekoppeld moet worden aan de staat van de woning. In ruil daarvoor zou de verhuurdersheffing moeten verdwijnen.

Maatregelen

Blok wil het akkoord eerst goed bestuderen voor hij ingaat op de uitwerking. Hij wijst erop dat het kabinet al verschillende maatregelen heeft genomen om huren betaalbaar te maken. In de nieuwe Woningwet staat dat corporaties hun goedkoopste woningen moeten toewijzen aan mensen met de laagste inkomens, zegt Blok.

Aedes en de woonbond rekenen op ruime steun in de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk of die er is. Regeringspartij VVD wil eerst een doorberekening van de minister zien, omdat de gevolgen verstrekkend kunnen zijn.

Sluit aan op beleid

De PvdA is een stuk positiever. De partij zegt dat het voorstel van Aedes en de Woonbond uitstekend aansluit bij het regeringsbeleid. "Dit is goed voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Nieuwe huurders krijgen meer kansen, de sociale woningvoorraad blijft intact", zegt Kamerlid Monasch.

De SP vindt het akkoord een goede eerste stap en wil dat het geld van de verhuurdersheffing wordt ingezet om nieuwe woningen te bouwen en huren betaalbaar te maken.

D66 stelt dat met de plannen het scheefwonen niet wordt aangepakt. De partij ziet liever dat de woningcorporaties hun geld steken in het terugdringen van de wachtlijsten in steden, en het verlagen van de woonlasten voor arme mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl