Sociale huurwoningen in Eindhoven
NOS Nieuws

'Sociaal huurakkoord' voor lagere huren

De jaarlijkse huurverhoging moet worden beperkt en de huurprijs moet sterker worden gekoppeld aan de kwaliteit van de woning. Dat zeggen de organisatie voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond, die de belangen van huurders behartigt.

Ze stelden samen een 'sociaal huurakkoord' op. Het akkoord wordt deze maand voorgelegd aan de leden van beide organisaties. Aedes en de Woonbond rekenen op een breed politiek draagvlak.

Betaalbaarheid

"Een steeds groter deel van de huurders met lage inkomens heeft moeite met de betaalbaarheid van de huurlasten," zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond. "Het akkoord is een goede stap om de enorme huurstijgingen van de afgelopen jaren in te dammen."

Op grond van het sociaal huurakkoord kunnen de huren van woningen met een relatief lage huur wat meer stijgen dan die van woningen die al een relatief hoge huur hebben. Dat gebeurt door de huur meer afhankelijk te maken van de kwaliteit van de woning dan van het inkomen van de huurder.

Als de regering het akkoord overneemt, zou het Rijk minder kwijt zijn aan huurtoeslagen. Aedes en de Woonbond willen wel dat de verhuurdersheffing voor corporaties verdwijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl