Sepp Blatter stapt op als FIFA-voorzitter
NOS Nieuws

Zo werd de 'afscheidsfoto' van Blatter gemaakt

Dit was dé nieuwsfoto van gisteren: het beeld van de aftredende Sepp Blatter op weg naar de uitgang. Freelancefotograaf Valeriano Di Domenico, die de foto maakte voor persbureau AFP, legt vandaag in een blog uit hoe hem dat lukte.

De uitnodigingen werden een paar uur voor de FIFA-persconferentie verstuurd en voor veel journalisten was het onduidelijk waarom ze op stel en sprong naar het hoofdkantoor in Zürich moesten komen. "Maar enkele collega's konden er op tijd zijn en de grote perszaal is half leeg", vertelt Di Domenico. Het zou hem later nog goed van pas komen.

"Plotseling gaat er een deur open en verschijnt Blatter volkomen onverwacht ten tonele", gaat Di Domenico verder. "Terwijl ik mijn foto's neem, luister ik met hem mee."

De FIFA-voorzitter zegt dat hij zijn functie neerlegt omdat het hem aan mandaat ontbreekt. "Ik kan mijn oren niet geloven. Tot mijn schrik realiseer ik me dat geen van de foto's die ik heb gemaakt het belang van dit moment voldoende illustreren."

Verkeerde plek

Di Domenico weet dat hij een foto wil hebben van Blatter die de zaal verlaat, maar hij staat aan de verkeerde kant. Blatter is rechts van het podium opgekomen en zal daar vermoedelijk ook weer naar buiten gaan. De fotograaf staat links.

Gewoonlijk is dat een probleem, zegt Di Domenico. "FIFA-persmensen vinden het maar niks als fotografen tijdens een briefing ergens anders gaan staan." Maar de zaal is zoals gezegd half leeg en dus waagt hij het erop.

"Nu ben ik bloednerveus. Ik heb niet veel foto's van Blatter en als ik zijn afgang mis, dan heb ik het verprutst." Gelukkig voor de fotograaf neemt Blatter inderdaad dezelfde deur als waardoor hij binnenkwam. Door het tegenlicht is het nog een lastige foto om te nemen, zegt Di Domenico.

Succes

Het beeld is een instant-hit op nieuwssites en sociale media en staat vanmorgen in de hele wereld op de voorpagina's van kranten. "Het verrast me, ik ben een freelancer in Zwitserland en ik ben dit soort groot nieuws niet gewend", zegt Di Domenico.

Terugkijkend is hij erg tevreden. "Het belangrijkste vind ik dat mijn gok zich heeft uitbetaald. Ik heb een foto gemaakt die de sfeer van het moment perfect illustreerde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl