Nieuwe wegen in werkstad Konya
NOS Nieuws

De industriestad waar 60 procent op Erdogan stemt

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Door correspondent Lucas Waagmeester

Als zondagnacht de stemmen zijn geteld, zal niemand in Turkije verbaasd zijn over de winnaar van de parlementsverkiezingen. De AK-partij van president Erdogan wordt voor de vierde keer op rij met ruime voorsprong de grootste in het Turkse parlement. Net als in 2002, in 2007 en in 2011.

Veel mensen zullen voor de tv zitten met de vraag hoe dat kan. Alle onrust en woede over de regeerstijl van president Erdogan kost de partij blijkbaar maar weinig stemmen.

De AK-partij betekent moderniseren, bouwen en groei

Een deel van het antwoord op die vraag ligt in Konya, industriestad in het hart van Turkije. Konya is een van de vele steden die de afgelopen twaalf jaar een enorme groeispurt hebben doorgemaakt. Zestig procent van de kiezers stemt trouw op de AK-partij.

Het jaar waarin de AK-partij aan de macht kwam, was een keerpunt voor het succes van het bedrijf van Memis Kütükcü, dat grote kraanwagens maakt voor in de bouw. "Na 2002 zijn we heel snel gaan groeien", zegt hij. "We moesten onze capaciteit jaarlijks met 40 procent opschroeven."

Zijn bedrijf Hidrokon zit samen met tientallen andere bedrijven op een industrieterrein dat twaalf jaar geleden nog helemaal niet bestond. Overal rondom Konya liggen dit soort gloednieuwe industrieterreinen. "De politieke stabiliteit in het land bracht economische stabiliteit, waardoor mensen gingen investeren. Dat heeft geleid tot groei,” zegt Kütükcü.

'Dit is allemaal de verdienste van de AK-regering'

Met Tayyip Erdogan heeft Turkije vrede gevonden.

Memis Kütükcü

Precies twee jaar geleden werden massademonstraties tegen de autoritaire regeerstijl van Erdogan hard neergeslagen. Sinds die Gezi-protesten is de regering alleen maar scherper geworden tegen tegengeluiden. Het recht om te demonstreren is flink aan banden gelegd en oppositiemedia hebben het moeilijk.

Maar in Konya heeft dat de AK-partij geen pijn gedaan. "Het zijn leugens”, zegt Ismail in het opgeknapte centrum van de stad. "Die mensen willen terug naar de jaren 80. Met Tayyip Erdogan heeft Turkije vrede gevonden."

Het zouden zo de woorden van Erdogan zelf kunnen zijn. Ook de president verwijt de oppositie vaak met z’n gezeur terug te willen naar de politieke en economische chaos van voor 2002. "Zij praten, wij doen", is de verkiezingsslogan van de AK-partij. Dat spreekt aan in de werkstad Konya.

Hogesnelheidslijn

"Snelbussen, betere verbindingen, openbaar vervoer. Je kunt zeggen wat je wilt, maar ze hebben Konya gewoon ontwikkeld." Zafer is begin twintig en snapt de onrust over de stijl van Erdogan wel. Maar ook hij gaat zondag toch op de AK-partij stemmen.

Sinds kort verbindt een hogesnelheidslijn Konya met Ankara en Istanbul. "Andere partijen zouden misschien meer doen aan cultuur en sociale dingen", zegt Zafer. "Maar de enorme ontwikkeling van Konya, dat is toch echt de AK-partij."

Ook fabriekseigenaar Kütükcü wijst daarop. "We moeten nu niet het vertrouwen en de stabiliteit gaan beschadigen", zegt hij. Dat moeten de mensen die demonstreren tegen Erdogan begrijpen. "Ze proberen de discipline en het gezag in dit land te bederven, dat moeten we niet toelaten."

Konya is via een HSL verbonden met Ankara en Istanbul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl