NOS NieuwsAangepast

Politie sluit Taksim en Gezipark

De politie van Istanbul heeft aan het eind van de middag het Taksimplein en het Gezipark afgesloten voor publiek. Het plein en het park waren vorige maand het centrum van grootscheeps verzet tegen de Turkse premier Erdogan.

Op 15 juni veegde de politie het Gezipark leeg, maar vanmorgen ging het weer open voor burgers. De gouverneur van Istanbul waarschuwde dat het park niet meer voor protestmanifestaties mocht worden gebruikt.

Na de opening stroomde het park vol met mensen die slogans riepen als "Gezipark is overal". Voor vanavond stond een publieke discussie gepland over de toekomst van Turkije.

Traangas en waterkanonnen

Aan het eind van de middag besloot de politie het park weer af te sluiten. Oproerpolitie met gasmaskers gebruikte traangas en waterkanonnen om iedereen uit het park en van het plein te krijgen.

Onder de mensen die zijn aangehouden, is ook de Turkse producer van NOS-correspondent Bram Vermeulen. De Turkse autoriteiten houden buitenlandse media deels verantwoordelijk voor de betogingen voor een meer democratisch Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl