Duikers redden een Chinese man uit het water na de scheepsramp op de Jangtse-rivier
NOS Nieuws

'Duikers zoeken in China op de tast naar overlevenden'

De zoektocht naar de honderden vermisten na de scheepsramp op de Jangtse-rivier verloopt moeizaam. Er is de hele nacht gezocht, maar het regent en waait er hard en de stroming is sterk. "De duikers kunnen bijna niets zien onder water. Ze moeten het werk op de tast doen", zegt correspondent Marieke de Vries. Toch is de hoop niet opgegeven dat er nog overlevenden worden gevonden.

Gisteren kapseisde de Dongfangzhixing met 456 mensen aan boord. Veertien daarvan zijn gered; achttien zijn dood uit het water gehaald. Er waren vooral ouderen aan boord, die een cruise maakten.

De ramp is volgens De Vries te vergelijken met de gekapseisde Zuid-Koreaanse veerboot Sewol vorig jaar. Daar duurde het uiteindelijk zo'n 200 dagen voordat de meeste doden geborgen waren. Ruim 300 opvarenden kwamen toen om het leven.

Vannacht is er een drie kilometer lange noodweg aangelegd waardoor hulpverleners makkelijker bij de rampplek kunnen komen. Via de provisorische weg kunnen drenkelingen snel naar het ziekenhuis worden gebracht.

Reddingswerk verloopt moeizaam

De berichtgeving over de ramp wordt streng gecontroleerd door de propaganda-autoriteit.

Marieke de Vries, correspondent

Ook gaan er meer duikers naar beneden en zijn er meer reddingsboten op het water. "Die varen ook op andere delen van de rivier, voor het geval er door de stroming lichamen uit het schip drijven", zegt De Vries.

Nabestaanden

Op de rampplek zijn inmiddels zo'n 80 familieleden aangekomen. "Ze wilden met eigen ogen de reddingsoperatie zien, want informatie krijgen ze maar mondjesmaat. Dat geldt voor iedereen, want de berichtgeving wordt streng gecontroleerd door de Chinese overheid."

Het gebied is hermetisch afgesloten, zegt De Vries. "Zo proberen de Chinezen het verhaal 'te beheersen'. Ze zijn bang dat er onrust uitbreekt doordat mensen boos worden, zoals bij de scheepsramp in Zuid-Korea ook gebeurde."

Tornado

De boot kapseisde in een zware storm met windstoten tot 120 kilometer per uur. Dat verklaarde de kapitein en is bevestigd door het Chinese meteorologisch instituut. Maar voorlopig blijven alle schepen van hetzelfde type aan wal. Ze worden onderzocht om uit te sluiten dat er een probleem met het schip was, aldus De Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl