Reddingswerkers zoeken vannacht in en rond de Jangtse verder naar overlevenden en lichamen
NOS Nieuws

'Weer een kapitein die het schip verlaat'

De zoektocht naar overlevenden na de scheepsramp op de Jangtse gaat onverminderd verder. Ondertussen verzuchten Chinezen op sociale media dat er weer een kapitein het schip heeft verlaten, net als bij de ramp met het cruiseschip Costa Concordia bij Italië en de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol.

Correspondent Marieke de Vries zegt dat in het pikkedonker verder wordt gezocht op de Jangtse. Op de schepen zijn zoeklampen geplaatst, die de romp van het schip verlichten die nog steeds boven water uitsteekt. Vannacht zullen 183 duikers zoeken naar overlevenden en lichamen in de rivier. Zo'n 150 boten en 4000 reddingswerkers zijn bij de actie betrokken.

Staatsmedia

Het lukt nog steeds niet om het schip overeind te trekken. Dat komt door de snelle stroming en het aanhoudende slechte weer. Alleen vandaag al is vijftig millimeter neerslag gevallen. Het schip is ook van de plek van het ongeluk gedreven. Dat bemoeilijkt de reddingswerkzaamheden. Aan de andere kant biedt het ook hoop: volgens deskundigen kan het betekenen dat er luchtbellen in het schip zitten.

Rond het gebied zijn checkpoints geplaatst door de autoriteiten. Onafhankelijke media kunnen niet meer bij de rampplek komen. De overheid wil dat de informatievoorziening via de staatsmedia loopt, zoals de tv-zender CCTV. Die meldt dat de kapitein en het hoofd van de machinekamer door de politie zijn meegenomen en verhoord.

Familie opvarenden verbijsterd over gekapseisde boot

Volgens het meteorologisch instituut in China was er gisteravond inderdaad sprake van een tornado

Correspondent Marieke de Vries

"In woede en wanhoop verwijten familieleden de kapitein dat hij het schip heeft verlaten. Ook op internet wordt verwezen naar weer een kapitein die wel het schip heeft weten te verlaten, na de Costa Concordia en de Sewol", zegt De Vries. Ze benadrukt dat eerst moet worden uitgezocht wat er precies is gebeurd.

"Volgens het meteorologisch instituut in China was er gisteravond inderdaad sprake van een tornado, zoals de kapitein ook heeft verklaard tegen de politie, met windsnelheden van 120 kilometer per uur", stelt De Vries. "De vraag is natuurlijk of de bemanning daarvoor is gewaarschuwd en of ze die waarschuwing bijvoorbeeld genegeerd hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl