Zwarte lijst van Poetin telt 89 Europeanen
Op de zwarte lijst met personen die Rusland niet meer in mogen, staan de namen van 89 Europese parlementariërs en militaire topmensen. Moskou heeft de lijst, die onder meer in handen is van Reuters en twee Duitse kranten, deze week overhandigd aan afgevaardigden van de Europese Unie.
Gisteren werd al bekend dat het inreisverbod geldt voor drie Nederlandse parlementariërs: Hans van Baalen, Louis Bontes en Michiel Servaes. De zwarte lijst is een reactie van president Poetin op de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland naar aanleiding van de Oekraïne-crisis.
Die Europese strafmaatregelen omvatten ook een inreisverbod voor Russische zakentycoons en bankiers en vertrouwelingen van Poetin.
Ongewenst
Op de Russische lijst staan ministers en oud-ministers, zoals de Poolse onderminister van Justitie Kupiecki, en de Britse oud-bewindsman voor Defensie Rifkind. Ook diverse leden en oud-leden van het Europees Parlement (Rebecca Harms van de Duitse Groenen, Daniel Cohn-Bendit en Guy Verhofstadt) zijn door Moskou tot ongewenst persoon verklaard.
De mensen op de lijst hebben zich in de afgelopen tijd kritisch uitgelaten over de Russische bemoeienis met Oekraïne. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier helpt de zwarte lijst niet bij het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict in Oekraïne.
Rutte
Premier Rutte liet gisteren al weten dat het kabinet bij Moskou heeft geprotesteerd tegen het inreisverbod voor de drie Nederlandse parlementariërs. Rutte zei dat er geen enkele juridische onderbouwing is voor de zwarte lijst. Minister Koenders heeft de zaak besproken met de Russische zaakgelastigde.
Kamerleden Voordewind (ChristenUnie) en Sjoerdsma (D66) vinden dat Kamervoorzitter Van Miltenburg zich moet uitspreken tegen de Russische strafmaatregel. In het NPO Radio 1-programma Kamerbreed zeiden de twee dat Van Miltenburg in het geweer moet komen tegen de reisbeperkingen die hun collega's opgelegd hebben gekregen.