Bert Koenders
NOS Nieuws

Nederland vraagt opheldering aan Moskou

Minister Bert Koenders heeft de Russische tijdelijk zaakgelastigde ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wil opheldering van de Russische autoriteiten over het inreisverbod voor drie Nederlandse parlementariërs.

Bij het gesprek heeft de Nederlandse regering de scherpe verontwaardiging overgebracht over dit inreisverbod. De Russische diplomaat is erop gewezen dat "dergelijke beslissingen transparant dienen te zijn, inhoudelijk onderbouwd en dat de mogelijkheid moet bestaan een besluit aan te vechten". Hem is verzocht deze boodschappen aan Moskou over te brengen.

Niet meer welkom

De Nederlandse parlementariërs die Rusland niet meer in mogen zijn de Tweede Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA). Ook de VVD'er Hans van Baalen uit het Europese Parlement is niet meer welkom in Rusland.

Behalve deze Nederlanders staan er ook een groot aantal andere EU-burgers op de lijst. Nederland wil met de Europese partners de kwestie ook in EU-verband in Moskou aankaarten.

Nederland heeft de tijdelijk zaakgelastigde ontboden omdat de ambassadeur op het moment niet in Nederland is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl