NOS Nieuws

Buitenlandse bouwvakkers op overheidsprojecten onderbetaald

Buitenlandse werknemers die op overheidsprojecten werken in Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Deventer worden onderbetaald, stelt FNV Handhaving. Volgens de FNV leven vijf uitzendbureaus de cao niet na, in totaal gaat het om 100 tot 150 werknemers. De mensen krijgen wel het wettelijk minimumloon uitbetaald.

De vakbond wist vorig jaar al dat de cao werd overtreden, maar bewijs was moeilijk te leveren. De werknemers wilden niet uit de anonimiteit stappen en hun salarisstrookjes afgeven. Daarop vroeg de FNV de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken om een cao-onderzoek naar de vijf uitzendbureaus.

Het onderzoek naar het uitzendbureau AOK, dat rond de vijftig Hongaarse ijzervlechters in dienst heeft, werd deze week afgerond. AOK betaalt volgens de inspectie zijn werknemers 200 euro per week te weinig. De uitkomsten van de overige vier onderzoeken worden in de loop van volgende maand verwacht.

Ketenverantwoordelijkheid

Volgens Masja Zwart, bestuurder bij FNV Handhaving, werken de uitzendbureaus in opdracht van lege bv's die weer worden ingehuurd door de hoofdaannemer. De vakbond heeft de hoofdaannemers al laten weten dat de uitbetaling van de buitenlandse werknemers niet klopt, maar ze grepen niet in. "Ze snappen blijkbaar niet wat ketenverantwoordelijkheid inhoudt", volgens Zwart.

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Wet aanpak schijnconstructies. In de wet is niet alleen de werkgever maar ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon.

Herstellen

De uitzendbureaus verdringen volgens Zwart andere bouwvakkers en bedrijven die de cao wel naleven. De FNV heeft het uitzendbureau AOK gesommeerd alsnog het achterstallige loon uit te betalen en dat te blijven doen. Het uitzendbureau heeft laten weten de fouten te herstellen. Volgens Zwart kunnen ze dat niet: "Ik ben ervan overtuigd dat ze het achterstallige loon niet kunnen betalen, dus de opdrachtgevers zullen daar aan mee moeten betalen."

Behalve aan de hoofdaannemers heeft de vakbond ook aan overheden een brief geschreven. "Daarin eisen we dat ze hun invloed gebruiken, zodat we niet naar de rechter moeten", zegt Zwart. Zij vindt dat de overheid ook verantwoordelijk is voor de onderbetaling, omdat overheden voor de laagste prijs gaan en niet controleren of de cao nageleefd wordt. "We kunnen wel blijven roepen, maar als de overheid niets doet, verandert er niks".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl