Het kabinet komt met maatregelen tegen schijnconstructies
NOS Nieuws

Ook opdrachtgever verantwoordelijk voor cao-loon

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Dat is de kern van een wetsvoorstel dat minister Asscher naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Doel van de wet is om schijnconstructies met buitenlandse werknemers aan te pakken. Een paar weken geleden bereikte de coalitie na moeizame onderhandelingen er al een akkoord op hoofdlijnen over. De schijnconstructies leiden nu vaak tot verdringing van Nederlandse werknemers, want werkgevers kunnen zo werknemers uit het buitenland goedkoop laten werken. Bovendien ontduiken werkgevers zo de sociale premies.

Kabinet wil schijnconstructies bestrijden

Asscher benadrukt dat voor hetzelfde werk hetzelfde loon moet worden betaald, of een werknemer nu uit Rotterdam of uit Roemenië komt. Volgens het wetsvoorstel kunnen opdrachtgevers die weten of moeten weten dat een werknemer niet genoeg betaald krijgt, hiervoor aansprakelijk worden gesteld, de zogeheten keten-aansprakelijkheid.

In het voorstel staat ook dat werknemers het volledige minimumloon moeten krijgen. Werkgevers mogen niet langer een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding betalen of bedragen inhouden op het loon.

Verder mag het minimumloon niet meer contant worden uitbetaald en gaat de inspectie de namen van bedrijven bekendmaken die werknemers onderbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl