Premier Thorning-Schmidt
NOS Nieuws

Deense premier schrijft nieuwe verkiezingen uit

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De Denen kunnen op 18 juni stemmen voor een nieuw parlement.

"Ik heb me op deze dag verheugd", zei de premier tijdens een persconferentie. "De tijd is daar. Het is nu aan de Denen." Uit peilingen blijkt dat haar sociaal-democratische partij het moeilijk zal krijgen, vooral door concurrentie van de centrumrechtse Liberalen en de Deense Volkspartij die tegen immigranten is.

Eurosceptisch

De kans is groot dat de Liberalen de grootste worden en een coalitie zullen vormen met onder meer de eurosceptische partij De Deense Volkspartij. Die won vorig jaar de Europese verkiezingen in Denemarken.

Maar sinds premier Thorning-Schmidt respect afdwong met haar optreden na de aanslag in Kopenhagen door radicale moslims en haar toon over immigratie wat scherper is geworden, doet ze het beter in de peilingen.

Daarom vindt ze dit toch het moment om de Denen te vragen welke kant ze op willen. "Het is de juiste tijd om te bepalen of Denemarken doorgaat in de huidige richting of ervoor kiest om te experimenteren met de oppositie."

Eerste vrouw

Helle Thorning-Schmidt werd in september 2011 de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Daarvoor zat ze in het Europese parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl