NOS NieuwsAangepast

Vrouwelijke premier voor Denemarken

Denemarken krijgt voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als premier. De sociaal-democraten van Helle Thorning-Schmidt (44) moesten één zetel inleveren, maar het Rode Blok waar zij deel van uitmaken haalde bij de verkiezingen van gisteren een meerderheid in het parlement.

"We hebben geschiedenis geschreven", zei Thorning-Schmidt in haar overwinningstoespraak. "Vandaag is er een wisseling van de wacht in Denemarken."

Premier Rasmussen heeft zijn nederlaag toegegeven. Hij dient later vandaag zijn ontslag in bij koningin Margrethe. "Ik zal de sleutels van mijn kantoor overdragen aan Helle Thorning-Schmidt", zei hij bij de uitslag. "Beste Helle, zorg er goed voor, je hebt ze maar in bruikleen."

Bezuinigingen

Tien jaar lang werd het Scandinavische land geregeerd door een rechtse minderheidcoalitie, met gedoogsteun van de anti-immigratie Volkspartij. Zo werden de marktwerking vergroot en striktere immigratieregels doorgevoerd.

De rechtse partijen zetten bij de verkiezingen in op meer bezuinigen om de economische crisis te bestrijden. Daarvoor moest er ook bezuinigd worden op de zorg.

Belastingverhogingen

Thorning-Schmidt wilde niet tornen aan de verzorgingsstaat en zelfs de belastingen verhogen om die in stand te houden. Premier Rasmussen vreest dat dat de concurrentiepositie van het land aantast.

De aankomende premier heeft vijf jaar in het Europarlement gezeten en is nu zes jaar leider van de Deense sociaal-democraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl