NOS Nieuws

Commissie: Nederland moet 2047 Syriërs en Eritreeërs opnemen

'De Europese Unie moet solidariteit tonen'

De Europese Commissie wil dat Nederland 2047 Syrische en Eritrese asielzoekers opneemt uit Italië en Griekenland om de Zuid-Europese landen te helpen met de bootvluchtelingencrisis. Het is onderdeel van een plan waarbij de EU-lidstaten in twee jaar tijd 40.000 bootvluchtelingen uit Italië en Griekenland moeten herverdelen.

Eerder was er sprake van dat Nederland 1740 vluchtelingen zou opnemen. Het gaat om Syriërs en Eritreeërs omdat die nu al in de meeste gevallen voor asiel in aanmerking komen in de meeste Europese landen.

De commissie stelt een verdeelsleutel voor om de vluchtelingen eerlijk te verdelen over de EU-lidstaten. Italië en Griekenland worden daarmee geholpen. Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland doen niet mee.

De verdeelsleutel roept in veel hoofdsteden verzet op. Het kabinet zei gisteren nog veel vraagtekens bij de plannen van de commissie te hebben. Van de 40.000 vluchtelingen die moeten worden verdeeld over Europa komen er 24.000 uit Italië en 16.000 uit Griekenland.

Gebalanceerd en eerlijk

Het is nog onduidelijk wanneer de opvang van de Syriërs en Eritreeërs daadwerkelijk van start gaat. Er is 240 miljoen voor vrijgemaakt door de commissie. Er is 6000 euro per bootvluchteling beschikbaar om deelname aantrekkelijker te maken voor de lidstaten, maakte eurocommissaris Dimitris Avramopoulos bekend op een persconferentie.

Hij noemde de voorstellen van de commissie gebalanceerd en eerlijk. Volgens Avramopoulos gaan verantwoordelijkheid en solidariteit hand in hand. Hij benadrukte dat het alleen gaat om asielzoekers die in aanmerking komen voor asiel vanwege de situatie in hun land.

Balkan en Malta

Het noodmechanisme met de verdeelsleutel dat de commissie nu in werking wil stellen, moet in de toekomst ook gelden voor andere lidstaten. Nu komen Italië en Griekenland in aanmerking vanwege de hoge instroom vluchtelingen. Vorig jaar zag Italië een toename van 277 procent van het aantal mensen dat illegaal de grens oversteekt. Voor Griekenland lag dat percentage op 153.

Malta kampte de afgelopen jaren ook een aantal keren met forse toenames van de aantallen migranten, maar dat is teruggelopen waardoor Malta nu niet door de commissie wordt aangemerkt voor het herverdelen van vluchtelingen over andere EU-lidstaten. De commissie benadrukt de situatie op het eiland scherp in de gaten te houden.

De route via de Balkan komt niet in aanmerking voor het noodmechanisme omdat de meeste immigranten die via die route komen niet in aanmerking komen voor asiel.

Nog eens 20.000

Daarnaast wil de commissie 20.000 mensen die nu nog in en rond Syrië verblijven en overduidelijk hulp nodig hebben, uitnodigen om naar Europa te komen. Daarvoor is 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor Nederland komt dat neer op 732 mensen.

De Europese regeringsleiders bespreken de voorstellen van de commissie op een top eind juni. Dan zal blijken hoeveel draagvlak de plannen hebben. De voorstellen zijn een uitwerking van de plannen die de Europese Commissie twee weken geleden bekendmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl