Kabinet heeft vragen bij herverdeling vluchtelingen in EU
Het kabinet heeft veel vragen bij de plannen van de Europese Commissie (EC) om vluchtelingen over landen te verdelen als er zich te veel melden in een lidstaat.
De Commissie presenteerde deze maand een tijdelijk noodplan en plannen voor een permanente oplossing. In Zuid-Europese landen zoals Griekenland en Italië melden zich veel bootvluchtelingen en op korte termijn mogen die landen van de Commissie 40.000 mensen doorsturen naar andere EU-landen.
Solidair en duurzaam
Nederland moet ruim 4 procent van die vluchtelingen opvangen. Dat zouden zo'n 1740 mensen zijn, maar dat aantal kan verder oplopen. Er zijn berichten dat de Commissie Griekenland en Italië verder wil ontzien en uitsluit van de quotaregeling. Daardoor zou het aantal mensen dat Nederland moet opvangen stijgen naar zo'n 2000 vluchtelingen.
De Commissie komt morgen met een uitwerking van het plan, maar het kabinet heeft nog veel vragen, schrijft het in een brief aan de Tweede Kamer. Zo is nog niet duidelijk wat het plan kost, wie er voor in aanmerking komen en welke procedures gaan gelden.
Het kabinet is wel positief over het uitgangspunt dat alle Europese landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "De menselijke drama's die zich voor onze ogen afspelen, dwingen tot gezamenlijke actie. Uit de plannen spreekt de verantwoordelijkheid om tot solidaire en duurzame oplossingen te komen."
Doorreizen
De Europese Commissie komt ook nog met een permanent systeem om asielzoekers te verdelen over de lidstaten. Ook daarbij wil Nederland dat alle EU-landen meedoen. "Het kabinet acht het van belang om in dit kader te wijzen op rechten en plichten." De bewindslieden vragen zich af of het voorstel wel iets doet aan de huidige situatie dat sommige EU-landen veel meer vluchtelingen opvangen dan andere.
Ook wil de regering weten hoe de Commissie denkt te voorkomen dat vluchtelingen die herplaatst zijn alsnog doorreizen naar populaire landen in West-Europa.
Het aantal mensen dat een land moet opvangen, hangt af van het aantal inwoners, het bruto nationaal product en het aantal vluchtelingen dat nu al opgevangen wordt. Het kabinet wil dat dat laatste nadrukkelijker gaat meewegen.