Uniek exemplaar Mein Kampf opgedoken

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyk heeft een uniek exemplaar van Mein Kampf gekocht. Op de eerste pagina staat een persoonlijke boodschap van Adolf Hitler, gedateerd december 1939.

De boodschap is gericht aan Rudolf Jordan, een regionaal leider van de NSDAP, voor wie het boek een cadeau was. De uitgave is verder voorzien van een barnstenen kaft met zilverbeslag met de tekst 'Adolf Hitler Mein Kampf'.

Volgens de galeriehouder zijn er slechts enkele exemplaren van deze uitgave in omloop, maar is deze extra bijzonder vanwege de persoonlijke, handgeschreven boodschap van Hitler. "Het lijkt mij een relatiegeschenk voor kerst dat verder nooit is gelezen. Niet eerder had ik iets van zo'n grote historische waarde als dit exemplaar van Hitlers boek", zegt Van Eyk in Het Parool.

Historische waarde

Vanwege het unieke karakter van het boek is de waarde lastig te schatten. Vergelijkbare exemplaren zonder boodschap worden voor enkele tienduizenden euro's verkocht. Van Eyk heeft een galerie die is gespecialiseerd in de verkoop van propaganda en kunst uit totalitaire regimes. Hij heeft dit boek gekocht vanwege de historische waarde en niet vanwege het gedachtegoed dat in het boek wordt gepropageerd.

  • Michiel van Eyk
    Het boek is voorzien van een barnstenen kaft met een zilverbeslag in het midden waarop staat:'Adolf Hitler Mein Kampf'
  • Michiel van Eyk
    "Parteigenossen, Gauleiter Jordan, A Hitler, Berlin, Weihnachten 1939'

Het exemplaar is hem aangeboden door een Amsterdamse familie die anoniem wil blijven. Het boek was van de vader, die het na de oorlog via familie in handen had gekregen. De familie kwam bij Van Eyk terecht, omdat hij afgelopen najaar in het nieuws was vanwege de verkoop van een andere uitgave van Mein Kampf.

Verboden

Het OM wilde hem hiervoor vervolgen en had een geldboete geëist van 1000 euro. In Nederland is het boek verboden omdat het aanzet tot haat en discriminerend is. De rechter sprak Van Eyk hiervan vrij.

Vanwege de rechtszaak wil Van Eyk het boek niet verkopen, maar tentoonstellen in zijn galerie: "Het is een principiële zaak. Het is krankzinnig dat ik anno 2015 zo'n boek niet kan verkopen". Hij vindt dat het verkopen van het boek valt onder de vrijheid van meningsuiting en wil hier een statement mee maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl