Een exemplaar van Mein Kampf

Antiquair die Mein Kampf verkoopt, is niet strafbaar

De eigenaar van het Amsterdamse antiquariaat The Totalitarian Art Gallery dat het boek Mein Kampf aanbood, is niet strafbaar. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte tegen de galeriehouder omdat hij een boek verkocht dat aanzet tot haat en discriminatie. Dat mag niet volgens het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank is het met justitie eens dat het boek van Adolf Hitler uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en dat het aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. De verkoop van Mein Kampf blijft verboden in Nederland.

Vrijheid van meningsuiting

Straf opleggen aan de antiquair zou in strijd zijn met het Europees Recht en met de vrijheid van meningsuiting. Verkoper Van Eyck heeft zelf niet aangezet tot haat, discriminatie en belediging, zegt de rechtbank.

De rechtbank heeft er bovendien rekening mee gehouden dat de tekst van Mein Kampf tegenwoordig makkelijk te verkrijgen is via internet. Ook de plek waar het boek verkocht werd, speelt mee. Hier ging het om een antiquair die gespecialiseerd is in historische voorwerpen en propagandakunst uit totalitaire regimes.

Antiquair Van Eyck is blij met de uitspraak die hij "historisch" noemt. "Het is een principiële uitspraak waaruit blijkt dat we in Nederland censuur niet accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl