Hoofdkantoor Amsterdam
NOS Nieuws

PvdA: ABN Amro beschermen tegen roekeloze aandeelhouder

De PvdA wil dat ABN Amro bij een beursgang goed wordt beschermd tegen "roekeloze aandeelhouders". Dat zegt PvdA-Kamerlid Nijboer.

Verwacht wordt dat het kabinet vandaag de knoop doorhakt over de beursgang. Minister Dijsselbloem stelde die twee maanden geleden uit in verband met de commotie over de salarisverhogingen aan de top. Dijsselbloem zei vanochtend alleen maar dat hij niets mag zeggen over de agenda van de ministerraad, maar dat hij het "naderhand allemaal gaat vertellen".

"Het is aan het kabinet om het moment te bepalen om ABN Amro op eigen benen te zetten", zegt Nijboer. "Onze voorwaarden zijn bekend. Wij willen een stevige beschermingsconstructie zodat de bank niet het slachtoffer kan worden van roekeloze aandeelhouders."

Niet weer in stukken

Met een beschermingsconstructie moet volgens de PvdA worden voorkomen dat ABN Amro bij een mogelijke overname opnieuw in stukken wordt gescheurd. De bank werd in 2007 gekocht door Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander. Die verdeelden de bank onderling. Na het uitbreken van de bankencrisis werden ABN Amro en Fortis genationaliseerd.

Er wordt nu gedacht aan certificaten van aandelen. Daarmee is de bank beter beschermd tegen vijandelijke overnames.

De Partij van de Arbeid wil een dienstbare bank met beheerste beloningen. De top van de bank mag de komende jaren geen bonussen of salarisverhogingen krijgen.

Ongeloofwaardig

Kamerlid Schouten van de ChristenUnie verbaast zich over de timing van het kabinet. Volgens haar is het ongeloofwaardig dat er twee maanden geleden nog te weinig rust en vertrouwen waren en dat die er nu zo kort daarna wel zijn.

"Het leidende principe moet niet zijn dat we zo snel mogelijk naar de beurs willen, maar wat het meest in het belang van de spaarders en de werknemers is", zei Schouten in het NOS Radio1 Journaal.

Dijsselbloem: ik kan nog niks zeggen over ABN

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl