NOS Voetbal

Van Praag: campagne geen weggegooid geld

Nieuwsuur: de exit van Van Praag

Het besluit van Michael van Praag om zich terug te trekken als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap kwam na een gesprek tussen de concurrentie én UEFA-voorzitter Michel Platini.

Dat bekende Van Praag donderdag op een persconferentie, in het bijzijn van prins Ali bin Al-Hussein.

"Het gaat erom wie de meeste kansen heeft. Nou, dat is prins Ali. Dit was het moment om te stoppen en achter de prins te gaan staan. We zijn dit begonnen om Sepp Blatter van zijn troon te stoten. En het steunen van de prins heeft de meeste kans om dat te bewerkstelligen."

Naast Van Praag was ook Luis Figo tot donderdag in de race om de meest prestigieuze functie in de voetbalwereld, maar ook de Portugees trok zich terug.

Het was zeker geen weggegooid geld.

Michael van Praag

Van Praag kreeg een budget van 400.000 euro van de KNVB. "Dat budget is nog niet helemaal op. Of het weggegooid geld was? Nee, dat vind ik niet. Dit voelt ook niet als een nederlaag. Dat was het pas geweest als ik door was gegaan en ik straks met twintig stemmen van de vloer was geveegd."

Over de inhoud van het gesprek tussen de kandidaten onderling en Platini zei Van Praag het volgende: "We hebben met z'n drieën bij elkaar gezeten om het restant van de campagne te bespreken. We hebben onze kansen besproken. Onze kaarten op tafel gelegd. We kwamen tot de conclusie dat één kandidaat meer kansen zou hebben om voorzitter te worden. Ali heeft duidelijk gemaakt dat hij op dit moment de meeste kansen heeft. Ik heb hem mijn steun gegeven, mits hij de belangrijkste punten uit mijn eigen programma onderschrijft."

Reis Van Praag rond FIFA-wereld

Landen stemmen nu op Ali

Bin Al-Hussein reageerde enthousiast op de beslissing van Van Praag. "Ik ben vereerd door zijn steun. Zijn beslissing om zich terug te trekken is genomen met het oog op de toekomst van de FIFA." Vervolgens somde de Jordaniër de zeven punten op die hij en Van Praag overeenkwamen. De "briljante ideeën" die het duo naar eigen zeggen heeft, werden eerder op de dag al bekendgemaakt.

Van Praag, nog altijd voorzitter van de KNVB, maakte verder duidelijk dat hij nooit van baan hoefde te veranderen. "Daar ging dit nooit om. Ik ben blij met de baan die ik heb. Maar FIFA moet veranderen. Daar ging het om."

Van Praag heeft de landen die hem officieel steun gaven, ingelicht. Zij zullen nu, zo stelde de Nederlander, hun stem geven aan Bin Al-Hussein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl