NOS Voetbal

Van Praag achter prins Ali, maar stelt eisen

Van Praag achter prins Ali, maar stelt eisen

Michael van Praag heeft zich niet zonder voorwaarden teruggetrokken als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De voorzitter van de KNVB gaat zoals bekend achter de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein staan, maar hij doet dit alleen onder een aantal zeer strikte voorwaarden.

Van Praag maakte op 26 januari van dit jaar bekend dat hij zich kandidaat stelt om FIFA-baas Sepp Blatter op te volgen. Hij liet destijds weten dat hij zich "grote zorgen maakt om de FIFA". Hij zei verder: "Je moet het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat."

Verklaring

Nu, ruim een week voor de verkiezingen, heeft Van Praag met de andere tegenkandidaten Luis Figo en Bin Al-Hussein om tafel gezeten. "Het is hen in de afgelopen maanden alle drie duidelijk geworden dat één kandidaat tegenover Blatter verreweg de meeste kans zou maken op een overwinning", is te lezen in een verklaring van de KNVB.

De eisen van Van Praag aan Bin Al-Hussein zijn volgens het kamp-Van Praag allemaal in het verkiezingsprogramma van de Jordaniër opgenomen. Hij geeft om 20.00 uur in Amsterdam een persconferentie waar hij zijn besluit om terug te treden zal verklaren. Ook Bin-Hussein zal daar aanwezig zijn en aan het woord komen. De persconferentie wordt live uitgezonden op NOS.nl.

De zeven voorwaarden die volgens Van Praag zijn ingewilligd

1. Het instellen van een President's Board, om de macht binnen FIFA beter te spreiden

2. Het opnemen van een expliciete paragraaf met betrekking tot mensenrechten in de volgende BID-procedures, om zo bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden beter te waarborgen.

3. De structurele verhoging van de toelage aan alle aangesloten voetbalbonden.

4. Toezeggingen met betrekking tot de interne reorganisatie van FIFA - die de organisatie meer 'lean and mean' maken.

5. Een snelle publicatie van het Garcia rapport.

6. Een maximale termijn voor de president van 12 of 16 jaar.

7. Geen teruggang in het aantal WK-tickets per confederatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl