Naar schatting werken in qatar zo'n anderhalf miljoen gastarbeiders
NOS Nieuws

Amnesty: situatie in Qatar is niet verbeterd

Amnesty International zegt dat Qatar nog steeds weinig heeft gedaan om de situatie voor gastarbeiders te verbeteren. Het land had beloofd de uitbuiting van migranten tegen te gaan.

Volgens Amnesty lijken de beloftes eerder een pr-stunt dan een daadwerkelijk voornemen, staat in het rapport Promising little, delivering less. Veel gastarbeiders krijgen nog altijd niet betaald en doen hun werk onder gevaarlijke omstandigheden.

In Qatar zijn naar schatting anderhalf miljoen gastarbeiders aan het werk. De meesten van hen werken aan de bouw van stadions voor het WK voetbal, dat in 2022 in het oliestaatje wordt gehouden.

Toestemming

Qatar beloofde een jaar geleden veranderingen door te voeren. Het land zou een omstreden arbeidswet aanpassen, waarin staat dat werknemers toestemming van hun baas nodig hebben als ze het land willen verlaten of van baan willen veranderen.

Die wet geldt nog altijd, zegt Amnesty. Qatar heeft wel nieuwe regels ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat de migranten fatsoenlijk worden betaald, maar die worden nauwelijks gehandhaafd.

De mensenrechtenorganisatie roept de wereldvoetbalbond FIFA op druk te zetten op Qatar, om de situatie te verbeteren.

FNV

Vakbond FNV vraagt in een filmpje aandacht voor de gastarbeiders die omkomen tijdens de bouw van de stadions. De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er in de aanloop naar het WK 4000 mensen omkomen. FNV roep FIFA-voorzitter Sepp Blatter daarom op om in actie te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl