Van Rijn: problemen uitbetaling pgb's grotendeels voorbij
De problemen met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb's) zijn grotendeels voorbij. Staatssecretaris Van Rijn schrijft aan de Tweede Kamer dat de resultaten die hij had toegezegd zijn behaald.
De Kamer had Van Rijn tot vorige week vrijdag, 15 mei, de tijd gegeven het betalingssysteem weer op orde te krijgen. Door de problemen zaten veel zorgverleners zonder inkomen.
Uitbetaald
Inmiddels wordt tussen de 94 en 95 procent van de zorgverleners die correct declareren binnen vijf tot tien werkdagen uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Mensen met een vast loon uit een pgb worden in de lopende maand uitbetaald.
"Ik baal ongelooflijk van de betalingsproblemen en betreur de daarmee gepaard gaande overlast voor de betrokkenen zeer", schrijft Van Rijn. "Het is goed dat de genomen maatregelen effect hebben."
Spoedloket
Nog niet alles is opgelost, en daarom blijft het zogeheten spoedloket bestaan. Het aantal mensen dat zich daar meldt daalt wel flink, schrijft de staatssecretaris. In vrijwel alle gevallen betaalt het spoedloket binnen drie dagen uit.
Belangenvereniging Per Saldo voorspelde vorige week nog dat Van Rijn de deadline van 15 mei niet zou halen. Ook nu zegt de organisatie dat de staatssecretaris een te rooskleurig beeld schetst. Alleen vandaag al heeft Per Saldo 76 spoedmeldingen binnengekregen over uitbetalingsproblemen.
Woensdag staat er in de Tweede Kamer een overleg gepland over de problemen met de pgb's.
Schrijnende verhalen
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is nog niet overtuigd door wat ze "de mooie woorden" van Van Rijn noemt. "Nog steeds ontvang ik dagelijks mails met schrijnende verhalen. Mensen die dag in dag uit keihard werken, maar al maanden geen salaris ontvangen."
Ook de SP vertrouwt de cijfers niet. Kamerlid Leijten wijst er op dat de percentages zijn gebaseerd op een steekproef. "Niet duidelijk is hoe groot die steekproef is en daarmee hoe betrouwbaar hij is."
D66 wil weten of de problemen nu structureel opgelost zijn. Kamerlid Dijkstra: “De staatssecretaris zegt dat 94 procent van de declaraties binnen vijf tot tien werkdagen wordt betaald. Dat klinkt goed, maar dan wordt grofweg 10.000 keer per maand niet het geld overgemaakt dat nodig is voor zorgverlening."