NOS Nieuws

'Problemen bij SVB niet op tijd opgelost'

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

De problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten zijn nog steeds niet opgelost. Staatssecretaris Van Rijn had beloofd dat eind deze week alle reguliere uitbetalingen goed zouden verlopen, maar volgens belangenvereniging Per Saldo haalt hij die deadline niet.

Volgens de SVB worden nu alle maandlonen en declaraties waarvan de daarbij behorende gegevens correct en volledig zijn, gewoon uitbetaald.

Per Saldo bestrijdt dat, op basis van eigen meldingen en de laatste cijfers over de uitbetalingen van de SVB. Tientallen zorgverleners en budgethouders die nog altijd problemen hebben met de SVB, gingen vandaag in Den Haag opnieuw de straat op.

Problemen met persoonsgebonden budgetten blijken hardnekkig

Spoedbetalingen

Sinds begin dit jaar beheren mensen met een persoonsgebonden budget niet meer zelf hun geld. Om fraude tegen te gaan, verloopt de verloning en de administratie via de SVB. Dat leidt tot problemen met uitbetalingen, waardoor zorgverleners soms al maanden geen salaris krijgen.

Het gaat inmiddels wel beter, concludeert Per Saldo. Er zijn steeds minder spoedbetalingen nodig. Begin april waren dat er dagelijks 250, nu minder dan de helft. "Die positieve trend zet door. Maar we zitten toch nog op tachtig tot honderd betalingen per dag die acuut nodig zijn."

Per Saldo vindt het ook positief dat nieuwe declaraties bijna altijd binnen tien dagen worden afgehandeld. De belangenvereniging zegt wel dat er nog zo'n 40.000 declaraties liggen te wachten. Daarbij zitten ook nabetalingen die teruggaan tot februari.

15 mei

Van Rijn beloofde de Tweede Kamer dat het uitbetalingsregime voor alle zorgverleners op 15 mei zou functioneren. Ook zei hij dat de SVB de administratie over budgethouders direct op orde moet brengen als budgethouders dat aangeven.

Pgb-houders melden zich ook met problemen bij de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. Hij zegt dat het aantal meldingen over de problemen rond pgb-uitbetalingen toeneemt, tot 537.

Vaak worden problemen direct opgelost als de Nationale ombudsman ingrijpt. "Wij verlenen EHBO, maar daarmee lossen we de structurele problemen niet op", zegt Van Zutphen. "Ik vind het zorgelijk dat mensen die na interventie wel uitbetaald kregen, de maand erop weer bellen dat het fout gaat."

Grote verbetering

Volgens Per Saldo, die met een speciaal team toeziet op acute problemen, wordt er enorm hard gewerkt. "We zijn van een paar honderd meldingen naar tientallen per dag gegaan." Nog niet alle budgethouders die in acute problemen zitten, weten de weg te vinden naar hun speciale team. "De optie om via ons snel uitbetaald te krijgen, is nog te onbekend. Daar gaan we aan werken."

De toezeggingen van Van Rijn gingen met name om de uitbetalingen. Maar volgens mensen met een pgb gaat er veel meer mis. Verkeerde bedragen worden uitbetaald, documenten moeten meerdere keren worden opgestuurd en mensen worden ten onrechte onder een andere wet geschoven terwijl ze daar niet thuis horen. Bovendien vinden veel gebruikers het systeem ingewikkeld in gebruik.

Cijfers

Volgens de laatste cijfers van de SVB zijn in januari 273.100 mensen uitbetaald, in februari 239.200, in maart 214.800 en in april 134.800. Het is onduidelijk wat die cijfers duidelijk maken, omdat niet bekend is hoeveel zorgverleners er in Nederland uit pgb's worden betaald. Wel is duidelijk dat er 40.000 declaraties nog op de plank liggen.

Volgende week stuurt Van Rijn zijn bevindingen over de stand van zaken rondom uitbetalingen naar de Tweede Kamer. Die debatteert er op 20 mei over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl